Software voor creatieve geesten

Sinds de overname van Macromedia in 2005 heeft Adobe alles in huis voor de professionele grafische- en web-designer. Creative Suite 4 Master Collection bundelt maar liefst 17 Adobe-softwareproducten voor creatievelingen. Wat is er nieuw?

De Adobe Creative Suite 4 Master Collection bestaat uit de volgende programma's: InDesign CS4, Photoshop CS4 Extended, Illustrator CS4, Acrobat 9 Pro, Flash CS4 Professional, Dreamweaver CS4, Fireworks CS4, Contribute CS4, After Effects CS4, Premiere Pro CS4, Soundbooth CS4, OnLocation CS4 en Encore CS4. Daarnaast zijn ook nog vier gedeelde functies, services en toepassingen aanwezig: Bridge CS4, Device Central CS4, Dynamic link en Version Cue CS4. Een opleidings-dvd wordt eveneens meegeleverd.

Adobe sleutelde vooral aan de prestatie van de onderdelen van Creative Suite 4 (CS4). Een voorbeeld, op basis van een onderzoek van Pfeiffer Consultancy in opdracht van Adobe zelf: in Photoshop CS4 kun je drie aanpassingen aan een afbeelding doen in 17 seconden. In Photoshop CS3 namen dezelfde wijzigingen 35,5 seconden in beslag. De tests zijn uitgevoerd op de laatste generatie Mac Pro met de laatste updates van Mac OS X 10.5.5.

De bundel is te uitgebreid om alle nieuwigheden te vermelden. We beperken ons hierna tot enkele hoogtepunten.

Adobe Photoshop CS4 Extended

 Photoshop CS4 Extended vraagt een Graphics Processing Unit (GPU) met ondersteuning voor OpenGL 2.0 en Shader Model 3.0. De GPU moet minstens beschikken over 128MB RAM. Een belangrijke nieuwe, tijdsbesparende functie is ‘Content-Aware Scaling'. Daarmee kun je het afbeeldingsformaat en -schaal wijzigen met een eenvoudige sleepbeweging. Met Photoshop CS4 Extended kan je ook 3D-beelden bewerken. Je kan direct op 3D-modellen en -oppervlakken schilderen, 2D-bestanden in 3D-afbeeldingen integreren en 3D-objecten animeren. Een afbeelding omzetten in een 3D-object vergt slechts één muisklik.

De interface van Photoshop CS4 Extended is gebruiksvriendelijker, onder andere door het nieuwe deelvenster Aanpassingen. Via dit deelvenster kan je op eenvoudige wijze je afbeeldingen aanpassen en eventueel gebruikmaken van een groot aantal voorinstellingen.

InDesign CS4

De belangrijkste nieuwe functie in het ontwerpprogramma InDesign CS4 is 'Live preflight'. Dit biedt in real-time waarschuwingen in geval van mogelijke productieproblemen. Denk bijvoorbeeld aan een tekstframe dat te klein is. Dankzij deze functie kom je onmiddellijk te weten waar in het document zich een probleem voordoet en kan je dit direct corrigeren. Een andere interessante functie is het exporteren van documenten naar swf. Je kan namelijk lay-outs omzetten in dynamische swf-bestanden zonder Adobe Flash te hoeven openen.

Acrobat 9 Pro

Het Portable Document Format (PDF) is de facto-standaard voor het opslaan van digitale documenten. De belangrijkste nieuwe functie in Acrobat 9 zijn de pdf-portfolio's. Dankzij pdf-portfolio's is het mogelijk om verschillende mediatypes, zoals documenten, geluid, video en zelfs 3D-objecten te bundelen in een pdf-bestand. Als je pdf-portfolio's gebruikt voor bijvoorbeeld productfolders kan je ze een stuk aantrekkelijker en persoonlijker maken. Met Acrobat 9 Pro beheer je bovendien eenvoudig de toegang tot een pdf-bestand en het gebruik ervan. Je kunt namelijk rechten toekennen aan de bestanden, aangeven of er afgedrukt of gewijzigd mag worden en dies meer. We hebben Acrobat 9 eerder uitgebreid getest.

Illustrator CS4

Illustrator CS4 is het vectortekenprogramma van Adobe. De belangrijkste nieuwe functie is ‘Meerdere tekengebieden'. Je kan binnen een bestand met maximaal honderd tekengebieden met verschillende afmetingen werken. Gemeenschappelijke elementen zoals symbolen, lettertypes en kleuren kunnen snel en eenvoudig worden toegepast in alle projectcomponenten. Je kan de tekengebieden afzonderlijk of samen opslaan, afdrukken of exporteren. Eveneens handig is het Appearance-paneel. Hierin wijzig je rechtstreeks de kenmerken van het geselecteerde object, zodat je geen andere deelvensters moet openen.

Fireworks CS4

Je kan in Fireworks CS4 een protoype maken van de volledige opmaak van een webpagina. Een nieuwe, handige functie is css-export. In één stap exporteer je op css gebaseerde lay-outs die bovendien compatibel zijn met de geldende standaarden, compleet met externe style sheets. Ook nieuw is dat je rechtstreeks een Adobe Air-prototype kunt schrijven dat klaar is voor implementatie in html, Adobe Flex, css en swf. Tot slot is er de pdf-export-functie, die toelaat het design van je volledige website in een pdf-bestand om te zetten. Die pdf is dan volledig interactief en dus bruikbaar om bijvoorbeeld een demo te geven aan een klant.

Flash CS4 Professional

Adobe Flash CS4 ontwikkelsoftware werd vooral gebruiksvriendelijker. Dankzij objectgebaseerde animatie worden zogenaamde tweens (soort animaties) rechtstreeks op symbolen toegepast in plaats van op keyframes. Dankzij de Bézier-handvaten kan je eenvoudig de bewegingen aanpassen. Bovendien kan je vanaf nu gebruikmaken van Motion Presets. Een Motion Preset is een vooraf opgeslagen animatie, oftewel tween. Je kan deze op elk object toepassen. Je kan ook zelf Motion Presets maken en opslaan voor hergebruik. De Motion Editor biedt voortaan geavanceerde controle over de verschillende parameters van de animatie zoals positie en rotatie.

Flash Tween

Dreamweaver CS4

Met Dreamweaver CS4 maak je zowel eenvoudige, statische als ingewikkelde dynamische websites. De meest welkome nieuwe functie is waarschijnlijk 'Live View'. Dankzij die functie hoef je niet telkens over te schakelen naar een webbrowser. Je blijft werken in Dreamweaver CS4 met directe toegang tot je code. In een apart venster zie je de website zoals deze wordt uitgevoerd door de gekozen browser. Een andere handige functie is de ‘Adobe Photoshop Smart Objects'. Je kan vanaf nu een Photoshop PSD-document invoegen in Dreamweaver. De Smart Objects zijn gekoppeld met het bronbestand. Je kan wijzigingen aanbrengen in de bronafbeelding en de afbeelding onmiddellijk met een muisklik bijwerken in Dreamweaver.

Dreamweaver Smart Objects Change

Contribute

Adobe Contribute is het kleine en wellicht minder bekende broertje van Dreamweaver. Het is een WYSIWYG-editor die ook gebruikers zonder html-kennis de mogelijkheid geeft om een website te controleren, aan te passen en te publiceren. Nieuw in Contribute CS4 is 'Collaborative publishing'. De gebruiker kan dankzij deze functie auteurs en reviewers aanstellen en daarna kan de website gepubliceerd worden. Eveneens nieuw is de In-browser editeermogelijkheid. Je kan nu aanpassingen onmiddellijk in je webbrowser aanbrengen zonder dat je een andere applicatie moet openen.

Contribute Toolbar

After Effects CS4

After Effects CS4 is software die animaties en visuele effecten kan genereren voor videoproducties in de postproductie. De software is geschikt voor video-, film- en televisiemakers die effecten, titels en wat dies meer zij willen toevoegen aan hun producties. Vanaf deze versie kan je ook 3D-modellen importeren vanuit Adobe Photoshop CS4 en deze vervolgens gebruiken met andere elementen. Dankzij het nieuwe Cartoon-effect voeg je aan de footage (onbewerkte beelden) een leuke ‘stripfiguur-animatie' toe.

After Effects Interface

Premiere Pro CS4

De professionele videobewerkingssoftware Premiere Pro CS4 ondersteunt voortaan 64-bit hardware. Volgens Adobe zou je op een 64-bit systeem met veel geheugen tot 227% snelheidswinst halen. Adobe Premiere Pro CS4 is ontworpen en geoptimaliseerd voor systemen met 2 tot 16 GB geheugen. Een interessante, nieuwe functie is Speed Search. Je kan gesproken dialogen omzetten in doorzoekbare metadata (tekst en tijdscodes). Dankzij deze transcripties kan je dan naar een bepaalde plaats in de film springen aan de hand van de gesproken woorden. Vanaf deze versie is er ook ondersteuning voorzien voor Blu-ray discs.

Soundbooth CS4

Gebruikers van Soundbooth CS3, software voor het toevoegen van muziek en geluidseffecten aan videobeelden, vroegen ondersteuning om verschillende bestanden tegelijk te kunnen bewerken. Dankzij multitrack support komt Adobe aan deze wensen tegemoet en kunnen gebruikers vanaf Soundbooth CS4 werken aan meerdere mono- en stereobestanden tegelijk. Net als in Premiere Pro CS4 treffen we ook in Soundbooth CS4 de Speed Search functie aan. Hier kunnen ook weer de gesproken dialogen omgezet worden in metadata (transcripties). Als laatste interessante functie vermelden we Automatic volume correction. Dankzij deze functie kan je het volume aanpassen met een klik. Je kan ook de volume-matching functie gebruiken om snel het volume van verschillende fragmenten aan elkaar aan te passen.

Soundbooth Match Volume

Conclusie

Vanwege de complexiteit hebben we niet elke nieuwe functie of elk interessant detail kunnen vermelden. De vernieuwingen zijn vooral gericht op tijdsbesparing. De prijzen voor de verschillende bundels zijn niet mals, maar heel wat van deze programma's zijn vrijwel onmisbaar voor de professionele grafische- en web-designer. Gelukkig ben je niet verplicht de Master Collection te kopen als je niet alle functies nodig hebt. Je kan ook opteren voor een van de goedkopere bundels.

Productinformatie

Product: Adobe Creative Suite 4 - Master Collection
Producent: Adobe Systems Incorporated, http://www.adobe.com/
Systeemvereisten: Windows: 2GHz of snellere processor voor DV; 3.4GHz voor HDV; dual 2.8GHz voor HD, Microsoft Windows XP met Service Pack 2 (Service Pack 3 aanbevolen) of Windows Vista Home Premium, Business, Ultimate, of Enterprise met Service Pack 1 (gecertificeerd voor 32-bit Windows XP and Windows Vista), Min. 2GB RAM, Min. 24,3GB vrije schijfruimte voor installatie (meer ruimte nodig tijdens de installatie), 1,280x900 scherm met OpenGL 2.0 compatibele grafische kaart, DVD-ROM drive, DVD+-R brander voor het branden van DVD's, Blu-ray brander voor het branden van Blu-ray Discs.
Adviesprijzen (excl. BTW): ca. 2727 euro voor de CS4 Master Collection; geregistreerde gebruikers van eerdere versies kunnen upgraden naar Adobe CS4 Master Collection vanaf ca. 999 euro. De Design Premium, Design Standard, Web Premium, Web Standard en Production Premium bundles kosten tussen 976,00 en 2727,00 euro. Een vergelijking tussen de verschillende versies vind je op de website van Adobe.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2009-11-12T08:55:00.000Z Nick Kinschots, Data TestLab
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.