Serie: pdf-creatiesoftware

Deel 4: Foxit Phantom PDF Suite

Universele documenten creëren, beheren en distribueren

Het Amerikaanse Foxit Corporation werd opgericht in 2001 en heeft sinds 2004 een gratis pdf-leesprogramma (Foxit Reader). Dit kent een groeiende populariteit omdat het sneller laadt en minder werkgeheugen vergt dan Adobe Reader. Foxit claimt dat zijn Reader ondertussen 90 miljoen keer is gedownload. Het verkoopt ook drie pdf-creatietools. In stijgende prijsvolgorde zijn dat PDF Creator, PDF Editor en de hier besproken Foxit Phantom PDF Suite, wat eigenlijk een geïntegreerde bundel is van de eerste twee tools, aangevuld met enkele extra mogelijkheden.

De installatie duurt slechts enkele seconden, een heel verschil met Acrobat. Je kunt het product dertig dagen lang uitproberen. Zodra je probeert een document te ocr'en zal de software de van Abby afkomstige ocr-module downloaden en installeren van de Foxit-website. Dit duurt ongeveer een halve minuut. Die module ondersteunt echter geen Nederlands, wel Engels, Frans, Spaans, Italiaans en Duits.

Functionaliteit

Foxit Phantom PDF Suite zit qua functionaliteit tussen CutePDF Professional en Nuance PDF Converter in. Het levert ongeveer 85 procent van de functies van Adobe Acrobat. De details vind je in de tabel die bij dit artikel hoort. Naast het onbreken van een Nederlandstalige ocr-module valt ook het ontbreken van pdf-exportmogelijkheden op naar bijvoorbeeld MS Office, iets wat Acrobat en PDF Converter wel kunnen. Foxit Phantom PDF Suite ondersteunt behalve pdf/a geen andere ISO-standaarden. De pdf/a-ondersteuning is erg beperkt. Je kunt een pdf converteren naar pdf/a, maar dan moet je het 'printen' naar dat formaat. Er zijn ook geen voorzieningen om te controleren of een geopende pdf voldoet aan alle pdf/a-vereisten.

Prestaties

Hoewel Foxit claimt de snelste software te hebben, blijkt dit niet uit onze benchmarks. Het creëert een pdf op basis van ons Word-bestand in 4 seconden, vergelijkbaar met alle andere, behalve Adobe Acrobat dat hiervoor 42 seconden nodig heeft. Het ocr'en van het Engelstalige boek doet het trager dan Adobe, maar sneller dan Nuance. Het converteren naar pdf/a is heel wat trager dan bij de andere, omdat dit alleen kan via de meegeleverde pdf-printerdriver. Converteren van het Engelstalige boek naar MS Word 2010 lukt niet met Foxit.

Conclusie

Foxit Phantom PDF Suite is even duur als Nuance PDF Converter Professional, maar het biedt minder functionaliteit en presteert niet veel sneller. Als je een goedkopere pdf-suite zoekt dan Acrobat, verdient Nuance de voorkeur boven Foxit.

Productinfo

Product: Foxit Phantom PDF Suite 2.24
Producent: Foxit Software, www.foxitsoftware.com
Adviesprijs (excl. btw): 129 dollar voor 1 gebruiker; 20 dollar korting als je meer dan 10 exemplaren koopt.
Systeemvereisten Windows: 1,3 Gigahertz processor of sneller; Microsoft Windows XP Home of hoger (32 of 64 bits vanaf Vista); 64 MB geïnstalleerd ram (128 MB aanbevolen); 52 MB vrije ruimte op de vaste schijf.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2011-04-04T11:36:00.000Z Jozef Schildermans
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.