Microsoft neemt sterke positie in DBMS-markt in

De markt voor software voor databasemanagementsystemen (dbms heeft slechts een beperkt aantal aanbieders. Slechts vijf dbms-leveranciers kennen op de Nederlandse zakelijke markt een gebruikersgroep die boven de 1 procent van de bedrijfsvestigingen uitkomt, namelijk Microsoft, Oracle, IBM, Progress en Sybase. Dit blijkt uit onderzoek van Computer Profile onder meer dan zesduizend dbms-gebruikers bij Nederlandse bedrijfsvestigingen met ten minste vijftig medewerkers.

Installed base DBMS-oplossingen per marktsegment

Grafische weergave van de installed base per marktsegment

De meest voorkomende dbms-toepassing bij deze organisaties is Microsoft SQL Server. Van alle geïnventariseerde dbms-systemen betreft 58 procent een SQL Server-oplossing. Binnen alle vier de, door Computer Profile, onderscheiden marktsegmenten vormen de Microsoft-oplossingen de grootste groep. dbms-systemen van Oracle vormen telkens de tweede meest voorkomende oplossingen.

De concurrentie voor Microsoft is het grootst in het publieke domein waar Oracle de belangrijkste competitie vormt. Bij overheidsinstellingen is Oracle met een aandeel van 41 procent zelfs het grootst, Microsoft heeft hier een aandeel van 38 procent. Bij onderwijsinstellingen en instellingen uit de gezondheidszorg is Microsoft weer het best vertegenwoordigd met een aandeel van circa 67 procent in beide branches. MySQL, voortaan ook in het portfolio van Oracle, kent één branche met een duidelijk bovengemiddeld aandeel, namelijk het onderwijs. Hier is 14 procent van de dbms-oplossingen een MySQL-toepassing.

Trendlijn over zeven jaar

Ontwikkeling penetratie DBMS 2006-2012

Grafische weergave van de ontwikkeling dbms-penetratie

Als naar de ontwikkeling in de afgelopen jaren wordt gekeken, wordt de sterke positie van Microsoft nog duidelijker. In 2006 gaf 48 procent van de bedrijfsvestigingen aan één of meerdere SQL Server-systemen te gebruiken. Medio 2012 bedraagt dit percentage een kleine 64 procent van de geïnterviewde bedrijfsvestigingen. In 2006 gaf 28 procent van de bedrijfsvestigingen aan een Oracle-dbms te gebruiken.

Na wat fluctuaties in de tussenliggende jaren ligt dit percentage in 2012 ongeveer op hetzelfde niveau. Een licht stijgende trend zien we in deze periode voor MySQL. Voor zowel IBM, Progress en Sybase daalt het percentage vestigingen dat gebruikmaakt van hun dbms lichtjes in de benoemde periode.

Locatie van draaien

Locatie waar de DBMS-oplossing draait

Grafische weergave van de locaties met dbms

Steeds vaker zien we dat bedrijven en bedrijfsvestigingen er voor kiezen om software niet langer op de eigen locatie te laten draaien, maar om dit onder te brengen op een externe locatie. Voor de gebruikte dbms-oplossingen heeft Computer Profile gevraagd of deze toepassing op de eigen locatie draait, op een andere locatie maar wel binnen de eigen organisatie (hoofdkantoor/centraal datacenter), of dat hiervoor gebruik wordt gemaakt van een datacenter van een externe dienstverlener.

Hieruit blijkt dat 71 procent van dbms-oplossingen nog altijd op de eigen locatie draait. Voor circa 22 procent van de geïnventariseerde dbms-systemen geldt dat ze binnen de eigen organisatie draaien, maar wel op een andere locatie. Voor 7 procent van de toepassingen geldt dat deze binnen de omgeving van een externe dienstverlener draaien.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2012-09-18T11:52:00.000Z Sander Hulsman
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.