Veranderingen NT 5 spelen Microsoft parten

Windows NT 5 loopt het gevaar niet zondermeer geaccepteerd te worden door software-ontwikkelaars.

De nieuwe versie zal namelijk alleen applicaties draaien die met het besturingssysteem communiceren middels OLE (Object Linking and Embedding) en COM (Component Object Model) en bovendien de nieuwe directory-diensten ondersteunen. Deze overstap van Microsoft jaagt veel ontwikkelaars in het harnas, omdat zij dan veel bestaande software moeten aanpassen.
Een andere factor die de acceptatie van NT 5 benadeelt, is het recente uitstel. De eerste bèta zag vorige maand het licht, maar een tweede voorproefje laat nog op zich wachten tot medio volgend jaar. Volgens de oorspronkelijke planning moest de uiteindelijke versie van het besturingssysteem tegen die tijd geleverd worden. Deze zou nu op stapel staan voor eind 1998, hoewel directeur Bill Gates geen officiële datum wil noemen. Het uitstel is volgens de officiële lezing te wijten aan de behoefte van Microsoft 'om tegemoet te komen aan de wensen en verwachtingen van zijn klanten'.

'NT 5 komt te laat'

Analist Clive Longbottom van de Metagroup meent dat de voltooiing van dit product nog niet in zicht is doordat er diverse nieuwe mogelijkheden moeten worden toegevoegd. "Bijvoorbeeld ondersteuning voor dvd en geavanceerde directory- en bestandsdiensten. Ik betwijfel dan ook of NT 5 in de oorspronkelijk beloofde vorm zal verschijnen. Tegen de tijd dat het uitkomt, waarschijnlijk begin 1999, zijn bedrijven teveel bezig met het millennium-probleem om nog een migratie te overwegen."
Microsoft ontkent dat de vertraging zal leiden tot de tussentijdse distributie van verbeterde versies met NT 5-technologieën. Analisten waarschuwen dat hierdoor een overstap naar de nieuwste versie van dit besturingssysteem minder voordeel op zal leveren. Ondertussen brengt het bedrijf wel een NT Server 4.0 Option Pack uit. Dit pakket bevat ondermeer de Transaction Server, de MSMQ-software, voor het afhandelen van berichten in wachtrijen, en Basecamp, waarmee mobiele gebruikers via Internet geautoriseerd op het bedrijfsnetwerk kunnen werken.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 1997-12-19T00:00:00.000Z Jasper Bakker
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.