Solaris 9 komt voor Intel-chips

Sun Microsystems werkt aan versie 9 van zijn Unix-variant Solaris voor processoren van Intel. Het heeft een testversie uitgebracht van deze x86-uitvoering, die enige tijd terug nog in de vrieskist lag.

Fout in font-software
Een fout in de font-weergavesoftware van Suns Unix-variant Solaris maakt dat besturingssysteem gevoelig voor aanvallen. De fout betreft een buffer-overflow in de X Windows Font Server. Die software is standaard geactiveerd bij Solaris-installaties, voor zowel werkstations als servers. De fout is van toepassing op Solaris versie 2.5.1 tot en met 9.
Het beveiligingsgat is ontdekt door Internet Security Systems (ISS), ontwikkelaar van beveiligingssoftware, die nu samen met Sun aan een lapmiddel werkt. ISS adviseert dat systeembeheerders de font-software uitschakelen, tenzij die absoluut noodzakelijk is. Op computers waar de programmatuur wel nodig is, moet de poort waarlangs kwaadwillenden kunnen binnenkomen geblokkeerd worden.
Gnome 2 Solaris 10
Sun Microsystems voorziet zijn Unix-variant Solaris vanaf versie 10 met de grafische Gnome 2-interface. De eerste bètaversie moet in 2003 verschijnen. Het open source Gnome was al gepland als vervanging voor de CDE (Common Desktop Environment). De standaard-interface is echter nog steeds het aloude CDE. Sun besloot al in augustus 2000 Gnome te omarmen. Het wachten was nog op versie 2.0 van die open source-software. Ook IBM, HP en Compaq (inmiddels samengegaan) kozen voor Gnome en verenigden zich samen met open source ontwikkelaars in de Gnome Foundation.
De leverancier van servers met Risc-processoren besloot in januari dit jaar Solaris-x86 voor onbepaalde tijd onder de pet te houden, vanwege kostenbesparingen. Sun is - na overleg met klanten - eerst deels en toen geheel teruggekomen op dat besluit. De lancering in augustus van de Intel-servers voor algemene toepassingen luidde de eerste stap in; die Cobalt-machines draaien Linux en Solaris 8. In oktober liet Sun weten de Solaris-uitvoering voor Intel-chips toch weer breed in de markt te zetten.
De nu uitgebrachte bèta van versie 9 is voor twintig dollar administratiekosten te downloaden, maar wordt niet ondersteund door de leverancier. De uiteindelijke versie 9 moet eind deze maand gereed zijn, aldus Solaris-productmanager Bill Moffit. Sun rekent dan gebruiks- en ondersteuningskosten per processor. De uitvoering voor Suns eigen Ultrasparc-processoren is in mei dit jaar gelanceerd.
 
Solaris 9 voor Intel: http://www.sun.com/software/solaris/intel

 
Jasper Bakker

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2002-12-06T00:00:00.000Z Jasper Bakker
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.