'Anvr' voor open source nadert geboorte

In januari 2000 is de oprichting van de vereniging Open Source Nederland een feit. Dat zegt Henk Klöpping, voorzitter van de expertgroep Open Source van de Internet Society Nederland. Vorige week staken 29 personen uit 25 bedrijven de koppen bij elkaar om over de oprichting van zo'n vereniging te praten.

Er waren vertegenwoordigers van onder meer Nluug, Nlnet Labs, Cap Gemini, SGI, Stone IT, Netland en Open Office aanwezig. Inmiddels is een bestuur van zes leden samengesteld met als voorzitter Joost Helberg van Snow IT. Over het budget bestaat nog onzekerheid. 'Belangrijk is in ieder geval dat er een centraal orgaan komt dat contacten met de media gaat verzorgen en webportalen gaat beheren. We sluiten niet uit dat er ook een bureau komt', aldus Klöpping.

Onderzoek

Soortgelijke open source-initiatieven van de Nederlandse Unix en Linux gebruikersgroepen zijn in het verleden nooit van de grond gekomen. Intussen neemt in Nederland de aandacht voor open source software (OSS) echter snel toe. Het ministerie van EZ liet IDC Benelux onlangs een onderzoek verrichten naar de economische waarde van software met een open broncode. Vooral het midden- en kleinbedrijf kan profiteren van OSS, concludeerde IDC. EZ neemt naar verwachting in januari al een beslissing over de stimulering van open source.
Het rapport van IDC geeft aan dat veel managers nog vraagtekens zetten bij de kwaliteit van OSS. Grote dienstverleners zouden het niet ondersteunen en continuïteitsgaranties en juridisch aanspreekpunten ontbreken. IDC stelt echter dat het hier om een verkeerde beeldvorming gaat met achterhaalde standpunten. Klöpping denkt dat over enkele jaren de helft van de veel gebruikte software bestaat uit Linux en andere OSS-programmatuur.
Tijdens de 'oprichtingsvergadering' kwam duidelijk de wens naar kwaliteitsgaranties naar voren. Klöpping heeft nog geen idee hoe dat moet worden gedefinieerd. 'We weten wat open source is, maar het borgen van kwaliteit is moeilijk omdat kwaliteit moeilijk is te definiëren.' Wel denkt Klöpping dat een OSS-vereniging een functie kan vervullen naar het voorbeeld van de Anvr voor de reiswereld.  RR

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 1999-12-10T00:00:00.000Z René Raaijmakers