Nieuwe Windows server-editie bevat geen radicale veranderingen

Voorzichtig voorwaarts

April volgend jaar verschijnt de nieuwe serverversie van Windows. Op het IT Forum verzorgde Brian Valentine, hoofd van de Windows-divisie, de voorlancering. De nieuwe functionaliteiten zijn gebouwd op de fundamenten van Windows 2000. Veiligheid en kostenbeheersing staan centraal.

Vorige week organiseerde Microsoft in Kopenhagen het IT Forum 2002, voorheen de Microsoft Exchange Conference (MEC). De naamsverandering weerspiegelt de verbreding van de boodschap: het betreft meer producten dan alleen Exchange. Vooral de infrastructuur en de toekomstige ontwikkeling van Windows, waarvoor Brian Valentine, hoofd van de Windows-divisie, naar Europa was afgereisd, stond in de belangstelling. Ruim 2.300 bezoekers, voornamelijk gebruikers en consultants, bezochten het evenement.

Aanvallen

Onder de in kracht toenemende aanvallen van open source-producten doet Microsoft grote moeite om zijn winstmaker, de Windows-familie, aantrekkelijk te houden voor gebruikers. Aan het gewicht dat klanten toekennen aan terugverdienen van hun investeringen in Windows-producten komt Valentine tegemoet met de opmerking dat de investeringen met de huidige Windows-serverfamilie worden terugverdiend in dertien maanden. Tot nu toe, geeft hij toe, was dat twee tot drie jaar, ongeveer de periode dus tussen het uitbrengen van twee Windows-versies.
Hij legde tijdens zijn toespraak en zijn gesprekken met journalisten vooral de nadruk op veiligheid. De aanvallen van de Code Red- en Nimda-virussen blijken in Seattle voor een grote schok te hebben gezorgd. "Na de lancering van Windows 2000 waren we trots op ons product. Toen sloegen Code Red en Nimda toe, en waren we plotseling minder trots. Iedereen ging tegen me tekeer, we hadden te maken met een echte crisis".
In januari is daarom alle werk aan nieuwe Windows-versies stilgelegd, en hebben alle medewerkers in het kader van het door Bill Gates geïnitieerde 'trustworthy computing'-programma verplicht een cursus veilig programmeren gevolgd. In februari is de bestaande code doorgelopen op veiligheidsproblemen.

Crashes

Valentine zelf heeft zich beziggehouden met de stabiliteitsproblemen in Windows. De automatische terugmeldfunctionaliteit in XP leverde een lijst met leveranciers op van wie de producten leidden tot problemen met het besturingssysteem. Acht van de tien crashes hadden bijvoorbeeld te maken met de video-driver van één, niet met name genoemde, leverancier. Omdat de producent niet snel genoeg reageerde, dreigde Valentine de naam van die leverancier openbaar te maken als hij de driver niet zou verbeteren. Toen ging het snel. Valentine: "Ik ben nog nooit zo machtig geweest".
Deze functionaliteit is één van de nieuwe elementen in Windows .Net Server 2003, met dit verschil dat de foutmelding eerst naar de eigen database van de gebruiker gaat, en dan pas naar Microsoft. Een nieuwe functionaliteit die de bezoekers van het Forum enthousiast applaus ontlokt is de mogelijkheid verwijderde of gewijzigde documenten eenvoudig in hun oorspronkelijke vorm terug te halen. Op veiligheidsgebied heeft Microsoft besloten om standaard alle voorheen open configuratie-instellingen in de lock down-stand te zetten. Over het geheel genomen is de overgang van Windows 2000 naar 2003 niet zo'n grote overstap als van NT 4 naar 2000.
De wereldwijde introductie van Windows .Net Server 2003 verwacht Microsoft in april volgend jaar. Het besturingssysteem komt uit in een Standaard-versie, een Advanced-versie, als ingebed besturingssysteem en, nieuw, als Web Edition. Valentine ziet niet direct een groot effect op de omzet van Microsoft. "Het succes hangt af van het herstel van de economie, de klanten moeten wel kopen. De server-markt heeft tijd nodig."

 
Marco van der Hoeven

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2002-11-29T00:00:00.000Z Marco van der Hoeven
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.