Gartner: Linux is 'hype-du-jour'

Gartner bestempelt in een nieuw rapport de populaire Unix-variant Linux als niet meer dan een rage. Het onderzoeksbureau doelt daarmee echter louter op het gebruik van het 'open source'-besturingssysteem voor desktopcomputers en werkstations, maar niet voor servers.

Het rapport, Will Linux be viable competition for Windows desktops?, stelt dat het gebrek aan standaarden, de diversiteit aan Linux-versies en de algemene complexiteit van Unix-systemen de op productiviteit gerichte gebruiker afschrikken. "Linux is de hype-du-jour waarvan sommigen denken dat het de potentie heeft om de dominantie van Windows op desktopsystemen te doorbreken", aldus het onderzoeksbureau.

Infrastructuur

"Windows heeft echter een omvangrijke ondersteunende infrastructuur, die zowel onafhankelijke softwareleveranciers als hardwarefabrikanten omvat. Om Windows te vervangen, zou Linux een zeer aantrekkelijke eigenschap of killer application moeten hebben die zo aantrekkelijk is dat het een migratie rechtvaardigt."
Het probleem volgens Gartner is dat elke applicatie voor Linux eenvoudig is te vertalen naar Windows, waardoor elk voordeel direct weer wegvalt. Gartner meent dan ook dat desktop-Linux een blijvend minderheidsalternatief zal zijn met een marktaandeel van maximaal 5 procent.  JB

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 1999-10-22T00:00:00.000Z Jasper Bakker
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.