Sun wil delen Solaris vrijgeven

Sun Microsystems bevestigt dat het delen van de broncode van zijn Unix-variant Solaris vrij wil geven. De Unix-leverancier ontkent echter hiermee het 'open source'-besturingssysteem Linux op de korrel te nemen.

Eind vorige week doken berichten op dat Sun had besloten Solaris deels te openen, maar de leverancier zelf ontkende aanvankelijk nog. Afgelopen dinsdag deed marketing-president George Paolini in navolging van technologiedirecteur Greg Papadopoulos een boekje open over het genomen besluit. De directie moet nu alleen nog uitwerken hoe het de Solaris-broncode gaat vrijgeven.

Semi-open

Overigens gaat het hier niet om het totaal vrijgeven (openen) van de broncode (source), maar om het verstrekken van toegang tot die software middels Suns semi-commerciële 'open source'-variant. Dat zogenoemde Community Source-licentiemodel geeft ontwikkelaars toegang tot de code, maar vereist dat zij eventuele wijzigingen en verbeteringen teruggeven aan Sun.
Het bedrijf behoudt namelijk de rechten op zijn producten, maar staat ontwikkelaars toe voor een vergoeding hun aanpassingen te gebruiken dan wel verwerken in eigen producten. Eenzelfde aanpak heeft Sun al gebruikt voor het semi-vrijgeven van zijn technologieën annex producten Java en Sparc-chip.  JB

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 1999-10-08T00:00:00.000Z Jasper Bakker
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.