Broomfield brengt Centura weer op het rechte pad

Nieuwe bezems vegen schoon

Terwijl Umang Gupta goede sier maakt in Silicon Valley als privé-investeerder in kleine veelbelovende Internet-bedrijfjes, probeert de huidige crisis-manager Scott Broomfield met zijn mensen Centura Software, het voormalige Gupta Corporation, nieuw leven in te blazen. 1999 Wordt het jaar van de waarheid.

Broomfield werd eind vorig jaar bij Centura Software binnengehaald om het bedrijf uit een diep dal te halen waarin het enkele jaren eerder terecht was gekomen. "Medewerkers en klanten liepen weg, inkomsten liepen terug en er was geen duidelijke strategie. Kortom, de onderneming was de weg kwijt", zo omschrijft de huidige ceo de malaise binnen Centura Software. Broomfield heeft in Amerika enige naam gemaakt als crisis- en turnaround-manager. Met zijn ervaring zou hij in staat moeten zijn schoon schip te maken en Centura Software weer gezond te maken.
"We zijn weer terug in business", zegt hij optimistisch. "Het personeelsbestand is de afgelopen tijd weer gegroeid van 190 naar 230. Er zijn de laatste acht maanden nieuwe productversies uitgebracht. Bovendien zijn wij van onze schulden af, hebben zelfs weer kapitaal en blijven we een beursgenoteerde onderneming."

Schoon schip

Centura Software werd in 1984 opgericht door Umang Gupta en Bruce Scott, beiden ex-Oracle. De onderneming werd vernoemd naar eerstgenoemde. Gupta Corporation ontwikkelde met SQL Base de eerste relationele database voor PC's in een client/server-omgeving. Daarnaast bracht het met SQL Windows ook een complete ontwikkelomgeving op de markt. Met deze producten is Gupta Corporation altijd redelijk succesvol geweest. Meer dan 100.000 ontwikkelaars werken met SQL Windows, terwijl meer dan een miljoen mensen uit de database SQL Base hun gegevens halen.
In de eerste helft van de jaren negentig raakte Gupta Corporation echter in de problemen. In 1995 bereikte het bedrijf een historisch dieptepunt: het leed een verlies van 44 miljoen dollar.
Een jaar later werd schoon schip gemaakt en verliet oprichter Umang Gupta de organisatie. Sindsdien duikt hij bij tijd en wijle op als adviseur en geldschieter voor kleine veelbelovende IT-bedrijfjes in Silicon Valley die zich op Internet richten, waaronder Keynote Systems, Webflow, Mosaix en Squirrel Works. Bij Gupta Corporation trad een nieuw management aan. Het bracht zelf veel geld in en wijzigde de naam van het bedrijf in Centura Software Corporation. Vorig benaderde het bedrijf Broomfield met de vraag of hij het veranderingsproces verder wilde leiden. "Ik heb een paar maanden de tijd genomen om die beslissing te nemen en stelde mijzelf de vraag of het bedrijf met de goede producten in goede marktsegmenten zat. Pas toen ik die vragen positief kon beantwoorden, heb ik 'ja' gezegd."
Meer dan in het verleden richt Centura zich op de positionering van SQL Base als een 'embedded' database, de onzichtbare database die onder pakketsoftware ligt. "De database moet daarom open zijn naar alle mogelijke andere producten. Daarvoor hebben we SQL Base Exchange ontwikkeld. Verder willen we de database ook positioneren in de wereld van Windows CE en de smartcards." Broomfield wil zich daarom met SQL Base meer op de softwarehuizen richten dan op de IT-afdelingen van grote organisaties. Dat wil hij ook met de nieuwe objectgeoriënteerde ontwikkeltools, die Centura recent op de markt heeft gebracht: Centura Team Developer. Het gereedschap is ook bruikbaar in een DB2-, Oracle-, Jasmine- en Sybase-omgeving.

Vertrouwen

Veel verwacht Broomfield van Centura net.db, waarmee gegevens uit relationele databases snel op het web beschikbaar gesteld kunnen worden. "We hebben het vertrouwen van onze medewerkers en de bestaande klanten weer terug. Nu is het zaak om potentiële gebruikers en analisten ervan te overtuigen dat we op de goede weg zitten. Zelf heb ik er alle vertrouwen in dat we over drie jaar een 100 miljoen dollar-onderneming zijn", aldus Broomfield die achttien jaar geleden op 26-jarige leeftijd Pizza Time Theatre van de ondergang wist te redden en sindsdien als crisis- en turnaround manager wordt ingehuurd door noodlijdende organisaties.
 

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 1998-09-25T00:00:00.000Z Cok de Zwart
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.