'Indiase ict-sector verwaarloost thuismarkt'

Marktonderzoeker Gartner waarschuwt Indiase ict-bedrijven voor de gevaren die schuilen in het negeren van hun snelgroeiende thuismarkt. Opmerkelijk genoeg is die voor bijna 60 procent in handen van niet-Indiase ict-ondernemingen.

Small-town America
Amerikaans platteland: alternatief voor offshoring naar India? Volgens de Amerikaanse nieuwsdienst ABC wel. Een verslaggeefster bezocht het dorpje Sebeka (750 inwoners) in Minnesota, waar de uitzendorganisatie CrossUSA een twintigtal automatiseerders heeft ondergebracht. Zij beheren op afstand via snelle computerlijnen diverse mainframes in het land. Een van de ondervraagde werknemers vertelde dat hij zijn vorige baan door uitbesteding was verloren, en nu voor CrossUSA werkzaam was tegen een veel lager salaris. "Maar het leven is hier stukken goedkoper dan in Chicago." Diverse Amerikaanse analisten hopen nu dat voor bedrijven die de opstartkosten en de risico's van offshoring niet zien zitten, small-town America een alternatief kan zijn.
De Indiase ict-markt is volgens analisten nog steeds de snelst groeiende ter wereld. Op een Gartner-conferentie in Mumbai schatten ze dat India mag rekenen op een jaarlijkse groei met 19 procent tot 2008. Dat is aanzienlijk meer dan de groei op de Chinese markt, die in omvang veel groter is. Gartner schat dat de totale Indiase uitgaven aan ict in 2008 op bijna 55 miljard dollar zullen uitkomen, tegen bijna dertig miljard in 2004.

Negeren

"India is een van de weinige landen ter wereld waar de export van ict-diensten de binnenlandse omzet ver overstijgt", aldus vice-president Iyengar van Gartner. Hij wijt de dominerende positie van niet-Indiase bedrijven op de lokale markt aan een combinatie van "gebrek aan geloofwaardige binnenlandse aanbieders van ict-infrastructuur buiten de telecommunicatiesector en het negeren van de opkomende en snelgroeiende dienstverleningssector in India zelf door de eigen vooraanstaande dienstverleners."
Iyengar waarschuwt voor de toekomst op de lange termijn van de op export ingestelde ict-bedrijfstak in India als die geen vastere voet aan de grond krijgt in de lokale markt. Gartner acht de kans groot dat zonder een sterke positie op de Indiase markt de kansen op verdere internationale contracten zullen dalen. De Indiase ict-bedrijfstak vertegenwoordigt een waarde van circa 16,5 miljard dollar.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Lees verder


Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2005-09-23T00:00:00.000Z René Rippen
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.