IBM en EU werken aan model voor 'data grid'

Software raakt vervlochten

IBM heeft de organisatorische muren tussen de diverse applicaties geslecht. Er is nu één Software Groep. "Dat gebeurt bij onze klanten ook. Er zijn nog wel Lotus-specialisten en Tivoli-deskundigen, maar die werken nu allemaal samen in één afdeling. Software grijpt meer en meer in elkaar", aldus Erik Vos, directeur Software Groep bij IBM-Nederland.

IBM haalt Bea in
De webapplicatieserver Weblogic van Bea stond lang aan kop, maar nu is de evenknie van IBM in West-Europa de nummer één, zegt IDC. "Gemeten over 2001 heeft Websphere in West-Europa een marktaandeel van 28,8 procent en staat Weblogic op 25,9 procent. Derde is Oracle", aldus Stefan van Overtveldt, program director Websphere Application Server. Het conyentst is Van Overtveldt over de 48 procent groei die Websphere heeft gehaald ten opzichte van 2000. "Wij hebben van meet af aan gewerkt aan een compleet platform, inclusief ontwikkeltools, messaging, kortom, alles wat je nodig hebt voor webdiensten. De applicatieserver is slechts een onderdeel. Daar is Bea te laat achter gekomen. Weblogic is technisch altijd beter geweest, maar nu zijn de snelheidsprestaties van Websphere beter. Bovendien is J2EE niet zo spannend meer; dat is een beetje uitontwikkeld. Het gaat nu om implementaties. Daarmee staan we vooraan."
 
Wie webdiensten wil aanbieden en toepassen moet een makkelijk toegankelijk platform hebben. Niet alleen de interne organisatie is afhankelijk van de geautomatiseerde systemen, ook partners, leveranciers en klanten met (delen van) hun systemen moeten er naadloos op kunnen aansluiten. Websphere omvat nu een reeks aan onderdelen, variërend van applicatieserver via messaging tot web service management. Bij elkaar moeten zij de bedrijfsoplossing bieden voor de toepassing van webdiensten.

Dubbele data

Bij databeheer heeft Marcel van Hulle, Emea VP Data, het niet meer over datamodellen, maar over grid computing. In eerste instantie denkt menigeen dan aan methoden en afspraken om ongebruikte hardware beter te benutten. Neem tal van computers op in een grid en verdeel de werklast over beschikbare cpu-kracht, opslagmedia en dergelijke. Hetzelfde moet gaan gelden voor die petabytes aan informatie die tapes en schijven bevolken. Heel veel data is dubbel of nog vaker opgeslagen. Is het niet mooi zijn gegevens slechts een keer ergens te hoeven vasthouden, zou het niet nog mooier die data daar op te slaan waar dat het doelmatigst is? Daarop formuleert IBM volgens Van Hulle een antwoord. Big Blue heeft al praktijkvoorbeelden en werkt in het lab dit idee verder uit.
Ook de Europese Unie probeert het data grid model handen en voeten te geven en heeft daar veel geld voor uitgetrokken. Dit is geïnitieerd door de wetenschappelijke wereld (lees: Cern). IBM vertaalt en ontwerpt dezelfde ideeën voor het bedrijfsleven.
 
Voor de muziek uit?
http://grid-datamanagement.web.cern.ch/grid-data-management/proposal.html

 
Henk Boot

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2002-09-06T00:00:00.000Z Henk Boot
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.