IT-branche legt zelf geld bij elkaar

100 Miljoen risicokapitaal voor startende Java-bedrijven

AMSTERDAM - Tien vooraanstaande IT-bedrijven leggen 100 miljoen dollar bij elkaar om startende ondernemingen op gang te helpen bij toepassing van Sun Microsystems' programmeertaal Java. Zo'n omvangrijke financiële aanmoediging heeft de computerindustrie nog niet eerder meegemaakt, volgens John Doerr, van Kleiner Perkins Caufield & Byers (KPCB), de verstrekker van risicokapitaal die het Java-fonds beheert.

Uit alle lagen van de IT-industrie komen de geldschieters. Naast IBM, Sun Microsystems, Compaq, Oracle en Netscape brengen ook het kabelbedrijf Comcast, het Japanse handelshuis Itochu, netwerkleverancier Cisco en de telefoniebedrijven US West en Tele-Communications geld in. Deze bedrijven achten het platform-onafhankelijke Java niet alleen geschikt voor Internet, maar ook voor applicaties in kabel-tv en mobiele telefoonnetwerken.
Drie startende bedrijven hebben inmiddels een financiële injectie uit de Java-pot gekregen. Een ervan is Marimba, dat afgelopen februari werd opgericht door vier sleutelfiguren uit het oorspronkelijke Java-team. Daarvan maakt ook de Nederlander Arthur van Hoff deel uit. Samen met Jonathan Payne, Sami Shaio en Kim Polese ontwikkelt Van Hoff Java-toepassingen voor bedrijfsnetwerken en het World Wide Web. De twee andere starters zijn Active Software, dat communicatiesoftware op basis van Java ontwikkelt en Calico Technology dat zich richt op software voor orderverwerking, verkoop en planning.

'Nog onvolwassen'

Java heeft de wind goed in de zeilen. Tot nu toe hebben 47 bedrijven de technologie in licentie genomen, waaronder Hewlett-Packard, IBM, Novell, Oracle, Sybase en Microsoft. Het Franse SGS Thomson overweegt Java-versnellers op te nemen in zijn 486-microprocessoren en de ST20 Risc-processor voor settop-kastjes, mobiele telefoons en allerlei zakcomputers. Sommige programmeurs voorspellen dat Java C++ zal onttronen als koning van de programmeertalen voor de Windows-omgeving. Anderen, zoals de analist N. Jones van de Gartner Group, schilderen de taal af als "nog lang niet volwassen".
Grote afwezige in het rijtje kapitaalschieters voor het Java-fonds is Microsoft. De reus uit Redmond kon niet om Java heen en nam de programmeertaal eind vorig jaar in licentie. Volgens een eigen studie van Microsoft zal volgend jaar een kwart van alle software-ontwikkelbedrijven in Java investeren. Toch lijkt Microsoft zich de laatste maanden vooral toe te leggen op het bagatelliseren van Java's betekenis. Toen de software-gigant vorige maand tijdens een Internet-seminar de bèta-versie lanceerde van zijn Java programmeer-omgeving Visual J++, werd bijna de hele dag besteed aan het ophemelen van de concurrerende technologie Activex. Ook in Microsofts beschrijvingen van Visual J++ wordt het in eigen huis ontwikkelde Activex tegen Java afgezet: "Programmeurs vinden Java een aantrekkelijke taal, maar ze zijn erg teleurgesteld over wat ze met Java kunnen maken", aldus Microsofts Visual J++-gebruikersgids.
Volgens Microsoft is Visual J++ het eerste gereedschap dat Java en Activex naadloos integreert. Sun-dochter Javasoft wijst erop dat alleen 'zuiver' Java volledige platform-onafhankelijkheid garandeert. De Java/Activex-software (opgenomen in Microsofts nieuwe bladerprogramma Explorer 3.0) werkt op dit moment alleen onder Windows 95.
"Activex is gebaseerd op het acht jaar oude Ole (Object Linking and Embedding). Het is een poging van Microsoft om zijn technologie aan te passen voor netwerken", aldus Javasoft. Microsoft belooft Activex ook geschikt te maken voor andere platforms. RR

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 1996-08-30T00:00:00.000Z René Raaijmakers
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.