Sybase bundelt ontwikkeltools

Diensten moeten dalende licentie-inkomsten goedmaken

Softwareleverancier Sybase heeft zijn ontwikkeltools gebundeld om een universeel platform te creëren voor client/server- en Internet-applicaties. Op de Powersoft gebruikersconferentie in Los Angeles werd vorige week de Enterprise Application Studio aangekondigd, een set van hulpmiddelen voor het ontwikkelen en in productie nemen van applicaties voor gedistribueerde omgevingen, Internet en client/server-netwerken.

De Powersoftgemeenschap is gerustgesteld met de aankondigingen in Los Angeles", meent Louis Engbersen, directeur van Sybase Nederland. Het bedrijf is na jaren van financiële moeilijkheden weer op de weg terug. Vorige maand presenteerde het voor het eerst sinds twee jaar weer goede kwartaalcijfers: een bescheiden winst en kleine omzetgroei. Naast de doorgevoerde kostenverlaging is de wederopstanding van Sybase terug te voeren op een strategische koerswijziging. De licentie-opbrengsten bleven dalen, maar de onderneming wist een stevige groei te bereiken door het leveren van diensten.

Meer vertrouwen

Net als de collega softwarebedrijven al eerder hadden gedaan, concentreert Sybase zich niet meer op het verkopen van technologieën en producten maar op het leveren van oplossingen, wat gepaard gaat met het nieuwe modewoord 'solution selling'. Sybase boezemt volgens Engbersen weer meer vertrouwen in: "Er bestaat een verhoogde interesse in nieuwe producten. Ook in de financiële wereld merken we dat dagelijks."
De Enterprise Applications Studio moet in het licht van het nieuwe bedrijfsbeleid gezien worden. "In Nederland groeit de omzet uit licentieverkopen nog steeds. Maar dienstverlening gaat voor de grote groei zorgen. Daarvoor bieden we, vaak samen met partners, complete oplossingen van producten en diensten aan", aldus Engbersen. Naast de nieuwe Studio noemt hij Warehouse Studio voor het ontwikkelen en in gebruik nemen van gegevenspakhuizen.

Integratie

Enterprise Application Studio is een bundel van de bestaande ontwikkeltools Powerbuilder en Power J, voor client/server respectievelijk Java-applicaties, en de nieuwe Enterprise Application Server. De ontwikkeltools worden geïntegreerd zodat gebruikers softwarecomponenten kunnen ontwikkelen die in verschillende omgeving kunnen draaien. Power J is als apart product ook niet meer verkrijgbaar.
De nieuwe applicatieserver die zowel los als gebundeld met de ontwikkelhulpmiddelen gekocht kan worden, is een integratie van het voormalige Jaguar CTS Web en Power Dynamo. Het nieuwe ontwikkelproduct is tegen het eind van dit jaar beschikbaar. De daarop volgende versie, die nu al in ontwikkeling is en in de eerste helft van volgend jaar verschijnt, bevat raamwerken voor verticale markten, ondersteuning voor Enterprise Java Beans en een hechtere integratie tussen de ontwikkeltools en de applicatieserver.

Voorgekookt

De trend naar het bieden van voorgekookte oplossingen voor verticale markten is al in gang gezet. "De Sybase Financial Server bestaat uit het middleware-product Jaguar CTS en specifieke software voor het beheer van financiële transacties volgens de in die markt geldende standaarden."
Niet alleen de producten krijgen een verticaal tintje, ook de dienstverlening wordt 'verticaler'; materiekennis van bijvoorbeeld de financiële markt is belangrijker. De Nederlandse Sybase-organisatie heeft momenteel zo'n 25 tot 30 consultants en is groeiende. "Dat is een relatief kleine club. Maar daarnaast zijn ook veel partners bezig met Sybase", aldus de directeur Nederland.
De komende zes maanden besteed het softwarebedrijf aan het verder implementeren en evalueren van zijn nieuwe strategie. "Daarna overwegen we een acquisitie van een consultancy-bedrijf. Maar daar zijn we nog niet actief mee bezig", meldde topman Mitchell Kertzman tijdens de gebruikersconferentie.
 

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 1998-08-21T00:00:00.000Z Roy op het Veld
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.