Nieuwe generatie Apache nadert voltooiing

De veelgebruikte 'open source' Apache-webserver krijgt nog eind dit jaar de langverwachte opwaardering naar versienummer 2.0. Deze nieuwe software belooft veel verbeteringen, waaronder ondersteuning voor wap (wireless application protocol) en een verhoging van het prestatieniveau.

De Apache Software Foundation (ASF), beheerder van dit 'open source'-project, bracht begin deze maand de vijfde en laatste testuitvoering van Apache 2.0 uit. Hoofdprogrammeur Ryan Bloom meent - met gematigd optimisme - dat de software eind dit jaar gereed kan zijn. "De meeste mensen zouden dat in ieder geval graag zien. We moeten het maar eens de deur uit krijgen." De ontwikkeling van deze nieuwe versie loopt al bijna een jaar.
De huidige, officiële versie (1.3) kwam eind 1998 uit. Vanwege de 'open source'-aard van Apache is er echter sprake van een continue stroom aan nieuwe sub-versies, zoals de meest recente stabiele versie (1.3.12) die in februari dit jaar verscheen. De ASF wil met versie 2 de reeds indrukwekkende lijst van ondersteunde besturingssystemen uitbreiden.

Draagbaar

De volwassen uitvoeringen van Apache voor de diverse Unix-varianten lopen tot op heden qua prestatieniveau en betrouwbaarheid voor op de uitvoering voor Windows. Dit is onder meer te wijten aan de afwijkende manier waarop Windows omgaat met applicaties die taken van zichzelf afsplitsen in andere processen, aldus de ASF.
De aanstaande versie 2.0 trekt volgens de producent de functionaliteit en efficiëntie op de verschillende besturingssystemen gelijk. Dit is te danken aan de geheel nieuwe code die grotendeels platformonafhankelijk is. Hierdoor is de software relatief eenvoudig te vertalen naar andere besturingssystemen. Producent ASF wil onder meer Apple's aanstaande besturingssysteem Mac OS X (= 10) beter ondersteunen. Tot nu toe was Apache hiervoor alleen als béta beschikbaar.  JB

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2000-08-25T00:00:00.000Z Jasper Bakker
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.