Unix-leveranciers steunen Linux-interface Gnome

Sun Microsystems, IBM, Hewlett-Packard (HP), Compaq en andere IT-bedrijven verenigen zich in het streven naar een universele grafische gebruikersinterface (gui) voor Linux. Deze computerfabrikanten steunen de bestaande grafische schil Gnome. Sun en HP willen de toekomstige versie 2.0 van Gnome op termijn zelfs verheffen tot standaard voor hun eigen Unix-varianten.

Het valt echter nog te bezien of de steun van deze Unix-leveranciers leidt tot een standaard voor Linux. Het heeft die bedrijven immers verscheidene jaren gekost voordat ze het eens werden over de huidige Unix-standaard Motif/CDE. Dat compromis is begin jaren negentig bereikt, maar de grote Unix-varianten beantwoordden pas na 1995 aan de richtlijnen voor die gui.

Tweestrijd

Tot op heden zijn Gnome en het concurrerende KDE de meestgebruikte gui's voor het 'open source'-besturingssysteem Linux. Van beide projecten is de broncode ook vrijelijk verkrijgbaar.
De laatste tijd stemmen de twee ontwikkelteams hun software al meer op elkaar af, bijvoorbeeld middels ondersteuning voor de volgende-generatie web-taal XML (extended markup language). Toch zijn de verschillen, zowel technologisch als juridisch, voorlopig nog niet te overkomen, aldus woordvoerders van zowel Gnome als KDE.

Stichting

Dit weerhoudt Sun, IBM, HP en Compaq er geenszins van de Gnome Foundation op te richten. Gnome-oprichter Miguel de Icaza onthulde dit initiatief op de Linuxworld-conferentie die vorige week plaatsvond in San José (Californië).
De stichting telt onder zijn leden - naast de genoemde Unix-leveranciers -ook Linux-systeemfabrikant VA Linux, ontwikkelaarscollectief Collab.net, Linux-distributeur Red Hat en gui-specialisten Eazel en Helix Code. Deze bonte verzameling IT-bedrijven levert financiering en expertise aan de ontwikkeling van Gnome.
De Foundation beheert voortaan de koers van het project. Het heeft dan ook de macht om te bepalen welke componenten deel uitmaken van toekomstige versies. Naar verwachting komt versie 2.0, die reeds lang in de maak is, eind dit jaar uit.

Kloof

Concurrent KDE komt echter rond dezelfde tijd met een sterk verbeterde nieuwe versie. Die grafische schil is in gebruik bij de Linux-distributies van het Duitse Suse, het Canadese Corel en het Amerikaanse Caldera. Verder levert IBM het bij zijn Linux-laptops en biedt distributeur Red Hat het als een optie bij zijn Linux-uitvoering.
De kloof tussen Gnome en KDE is niet alleen een voorkeurskwestie voor eindgebruikers. Applicatie-ontwikkelaars die hun product laten functioneren bovenop een grafische schil dienen een bewuste keuze te maken. De twee gui's gebruiken namelijk elk een eigen technologische ondergrond.  JB

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2000-08-25T00:00:00.000Z Jasper Bakker
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.