Vision 'versimpelt' bouw c/s-applicaties

Gereedschap genereert rechtstreeks broncode

BOS EN DUIN - Vision Software maakte eind 1995 furore met Story Board, een Visual Basic-programmeerhulpmiddel dat applicatie-ontwikkelaars helpt bij het documenteren van projecten. Nu heeft het bedrijf een hulpmiddel ontwikkeld waarmee eenvoudig client/server-applicaties ontwikkeld kunnen worden.

Vision Builder is een rules-based ontwikkelgereedschap dat door het toevoegen van business rules aan datamodellen rechtstreeks broncode voor Visual Basic-applicaties genereert. Val Hubel, vice president en chief technology officer van het in Oakland (Californië) gevestigde Vision Software: "Vision Builder is voor bedrijven die al een belangrijke investering in databasetechnologie en Visual Basic-programmatuur hebben gedaan een uitkomst omdat het produkt naadloos aansluit op de aanwezige kennis en technologie." Het produkt is opgebouwd uit drie delen waarvan de Business Rules Designer de bedrijfslogica op speadsheetachtige wijze binnen de toepassing vastlegt.
Vervolgens genereert het triggers voor servers die bijvoorbeeld Oracle of een SQL-server draaien. Met de Application Designer worden via een point and click interface formulieren en invoerschermen voor een Visual Basic front-end applicatie samengesteld. De voortgang van een project coördineert het derde onderdeel van het pakket dat de toepasselijke naam Team Development Manager draagt. "Alles is er op gericht het werk van de applicatie-programmeur zo eenvoudig mogelijk te maken. Want het gebruik van reeds gedefinieerde business-rules bespaart hen tijd en energie." Bovendien ziet Hubel Visual Basic als een attractieve programmeeromgeving omdat er uitgebreide bibliotheken met VBX-controls voorhanden zijn.

Inspanning

Wat het produkt in de markt zal gaan betekenen is vooralsnog afwachten en dat zal volgens Steve Cannan, voorzitter van de internationale SQL-commissie, sterk afhangen van de marketinginspanning die in Vision Builder wordt gestoken. "Het produkt heeft, als het doet wat het belooft, grote mogelijkheden, want business-rules met de hand programmeren is tijdrovend. Het consistent houden van programmeerkettingen is een enorme klus en dat is iets wat dit produkt automatisch doet."
Cannan, die ook zitting heeft in de Iso-commissie met betrekking tot SQL-standaardisatie, ziet grote mogelijkheden voor het pakket, maar houdt voorlopig nog even een slag om de arm. "We hebben Visual Builder nog maar net in ons bezit en op dit moment doen we een inventarisatie. De vraag is alleen of het naast gemakkelijk te implementeren ook efficiënt werkt." Daarbij doelt hij op een eventueel performanceverlies dat Visual Builder in combinatie met de database zou opleveren. Voorlopig werkt het pakket alleen met Oracle en Visual Basic samen. Een versie voor SQL is in bèta en aan de Informix-versie wordt nog gewerkt. HD

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 1996-08-23T00:00:00.000Z Hans Doorn
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.