Facelift voor Unix en Linux

Een groep Linux- en Unix-ontwikkelaars en -leveranciers wil via de Gnome Foundation het 'open source' besturingssysteem een facelift geven. Unix profiteert daarvan.

Het grote verschil tussen het Windows-besturingssysteem van Microsoft enerzijds en Unix en Linux anderzijds is tot nu toe de gebruiksvriendelijkheid van de interface. Op dat terrein scoort Microsoft vele malen beter dan zijn concurrenten. Als het aan de Gnome Foundation ligt, gaat dat snel veranderen.
De oprichting van de Gnome Foundation is begin deze week officieel bekendgemaakt op de internationale Linux-gebruikersbijeenkomst Linuxworld. Doel is een Linux-desktop te ontwikkelen die zich kan meten met die van Windows, en productiviteitssoftware die de concurrentie aankan met Microsofts veelverkochte Office. Binnen een jaar moet het al zo ver zijn, zo vinden de initiatiefnemers.
Het resultaat zal ook te zien zijn op bestaande Unix-versies, zo blijkt uit opmerkingen van Sun Microsystems. Deze maakte bekend dat het de Gnome-desktop zal adopteren voor Solaris, als een opvolger van de acht jaar oude CDE-desktop. Volgens Sun is die desktop, die ook is te vinden op IBM's AIX en Hewlett-Packards UX, inmiddels behoorlijk gedateerd en smacht de Unix-wereld naar een nieuwe, gebruiksvriendelijke versie.
De Gnome Foundation gaat onder meer de samenwerking coördineren tussen Linux-ontwikkelaars als Red Hat en Linux Systems, en Unix-'reuzen' als Compaq, IBM en Sun. Andere bedrijven die Gnome ondersteunen zijn Eazel, Free Software Foundation, Gnumatic, Helix Code en Henzai. Volgens de technisch projectleider van de stichting, Miguel de Icaza, kan Gnome straks met de applicaties die op dit framework worden ontwikkeld gemakkelijk de concurrentiestrijd met Microsoft aan. Inmiddels is al duidelijk dat applicaties van Suns Staroffice-pakket in Gnome zullen worden ondergebracht, alsmede de Mozilla-browser van Netscape.  JB

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2000-08-18T00:00:00.000Z Jasper Bakker
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.