Novell versnelt Linux-migratie

Aankoop Ximian geeft desktop-, softwaredistributie- en .Net-mogelijkheden

De migratie van Novells applicaties naar Linux vordert. de overname van softwarebedrijf Ximian, vorige week, pas in deze strategie.

Apenliefde
Met de overname beschikt Novell nu over twee bekende open source-programmeurs, Miguel de Icaza, een van de ontwerpers van Gnome, en Nat Friedman. De twee kennen elkaar van Microsoft, waar Friedman werkte aan webserver IIS en De Icaza solliciteerde naar een baan in het webbrowser-ontwikkelteam.
De twee hebben een voorliefde voor apen. Ximian zelf is afgeleid van simian, Latijn voor aap. Mono, de C#-ontwikkelomgeving, is genoemd naar het Spaanse woord voor aap. Een van de andere software-onderdelen van Ximian heet Bonobo, een ondersoort van Chimpansees.
Al enige tijd verkondigt Novell dat het de ontwikkeling van het eigen platform Netware afbouwt. Het vervangende platform is Linux. Met de aankoop van Ximian kan Novell de eigen softwareproducten die draaien op Linux beter aan de man brengen. De Netware-leverancier telde vorige week en onbekend bedrag neer voor dit ontwikkelbedrijf in Boston. De drie bekendste gereedschappen van Ximian, moeten de acceptatie van Novells Linux-applicaties versnellen, verwacht het bedrijf.

Een rood tapijt

Novell stoomt de drie applicaties nu klaar voor de combinatie met zijn eigen applicaties. De bekendste Ximian-toepassing is distributie- en opwaarderingshulpmiddel Red Carpet. Novell beschikte volgens Gerard van Kemmel, Novells-topman voor Europa, nog niet over een gereedschap voor de distributie van Linux-software. Het gaat Red Carpet combineren met het eigen Zenworks.
Met Mono, een ontwikkelomgeving en compiler voor C# (Microsofts variant op Java), krijgt Novell een hulpmiddel waarmee het .Net-applicaties ook op het Linux- of Unixplatform kan laten werken. Van Kemmel: "Zie het ook als ondersteuning van Mono- en .Net-ontwikkelaars; we maken de mogelijkheden voor hun applicaties een stuk groter."
Het werk van Ximian aan de Gnome-desktopomgeving maakt dat Novell een goedkope dekstop kan bieden. Van Kemmel: "De kosten voor het beheer van desktops moeten omlaag. Daar hebben we nu dus ook een mogelijkheid voor."
Volgens Van Kemmel gaan alle vaste medewerkers van Ximian over. "Er zitten ook een paar programmeurs bij met een tijdelijk contract, dacht ik. Die willen wellicht liever op freelance-basis blijven werken; dat hoort bij dit vak."
Het bedrijf boekt daarnaast voortgang met het aanpassen van de eigen toepassingen voor het open source besturingssysteem. De kantoor-applicatiesuite Groupwise-op-Linux is vanaf medio 2004 leverbaar, zo werd afgelopen week bekend op de beurs Linuxworld. De suite werkt nu dus op Novell Netware, Windows NT, 2000 en Linux. In San Francisco tekende Novell ook een onderhoudscontract met de Duitse Linux-distributeur Suse. Afgelopen week begon met de levering van een nieuwe Linux-versie van beheeromgeving Edirectory. Deze is toegesneden op de jongste distributies van Red Hat en Suse. < BR>

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2003-08-15T00:00:00.000Z Gijs Hillenius
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.