Oracle dreigt Forté in te lijven

Mislukking eigen ontwikkelomgeving dwingt Oracle tot overname

Naar verluid staat Oracle op het punt Forté over te nemen. Tot twee maal toe zou het bedrijf een bod op Forté hebben uitgebracht. Met de overname verschaft Oracle zich in één klap een object-georiënteerde ontwikkelomgeving en laat het de problemen met Oracle's eigen ontwikkelpakket Sedona achter zich.

Het gerucht doet de ronde dat Oracle topman Larry Ellison reeds twee keer een bod heeft gedaan op het innovatieve bedrijf uit Oakland. Het feit dat Oracle een object-georiënteerde ontwikkelomgeving nodig heeft die het volle pond uit de nieuwe object-relationele database Oracle 8 haalt, drijft de prijs van Forté omhoog. Vooralsnog zijn beide partijen nog niet tot overeenstemming gekomen en weigeren de geruchten van commentaar te voorzien. Martin Sprinzer, directeur van Forté, merkt met een tevreden glimlach op dat hij niet reageert op geruchten. Een woordvoerder van Oracle uit de Verenigde Staten is verbaasd: "Waarom zouden we een bedrijf kopen waarvan de producten niet gebaseerd zijn op open standaarden?" Oracle probeert de geruchten te ontkrachten door erop te wijzen dat ze de technologie van Forté niet nodig zouden hebben en door te benadrukken dat het project Sedona nog niet afgeschreven is. Nadat Oracle begin juni zijn object-relationele database aan de pers presenteerde, werd duidelijk dat de bijbehorende object-georiënteerde ontwikkelomgeving Sedona nooit zou verschijnen. De eerste versie van Sedona viel dusdanig tegen dat de applicatiedivisie van Oracle weigerde ermee te werken. "Sedona zal het daglicht nooit zien", merkte Oracle-topman Ray Lane toen in informele sfeer op. Het officiële Oracle standpunt is nu dat Sedona niet als één product wordt opgeleverd. Sedona is een project waaraan technologie gewerkt wordt. Die technologie integreren we met bestaande producten of brengen we als nieuwe producten op de markt", aldus een woordvoerder. Op zijn vroegst zijn medio 1998 de eerste Oracle-producten begiftigd met Sedona-technologie. De softwaregigant uit Redwood kan het zich niet veroorloven zolang op zich te laten wachten met een ontwikkeltool die nauwe aansluit op zijn met veel bombarie gelanceerde nieuwe database. Forté moet het object-georiënteerde gezicht van Oracle redden. Binnen de industrie wordt druk gesproken over de op handen zijnde acquisitie. Een woordvoerster van het bedrijf Select, die hun modelleringstool integreren met Forté, hierover: "medewerkers binnen de betrokken bedrijven praten nergens anders meer over."

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 1997-08-08T00:00:00.000Z Roy op het Veld
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.