Dijkstra als IT'er van het millennium erg chauvinistisch

We zijn wel erg chauvinistisch als we een Nederlander willen kiezen als IT-persoonlijkheid van dit millennium. Overigens hebben we het daarbij over de laatste helft van dit millennium, meent Hans Rebergen. 

Echte 'general purpose' computers hebben we nog korter in gebruik. Toen IBM met de schijvencomputer begon was het inderdaad 'onze' Prof. dr. Edsger W. Dijkstra die allerlei problemen voor het D(isk) O(perating) S(ystem) oploste. Niet hetzelfde DOS dat MS later als prothese voor de PC in elkaar flanste. Hij is ook de enige bekende Nederlander op dit vakgebied in het buitenland.
In een Amerikaans vakboek werd hij eens geciteerd als: 'Professor Dijkstra from Technische Hochschule, Eindhoven'. Dat dat niet in Duitsland ligt weten ze niet, maar wel wie Dijkstra is. Hij moet (vind ik) de Nederlandse verkiezing winnen maar dat zal niet makkelijk worden. Hij werd destijds in vakkringen gehaat omdat hij (mijns inziens terecht) steeds weer de vinger op de zere plek legde. Wij kunnen in Nederland niet programmeren en de talen of tools die we daarbij hanteren zijn even slecht als het niveau van onze aanleg.

Spraakgebrek

Als het aan Dijkstra had gelegen was een programmeertaal als Cobol wettelijk verboden (door hem terecht getypeerd als 'een niet aangeboren spraakgebrek!'). In dat geval hadden we nu veel minder (of wellicht geen) problemen met de aanstaande jaarwisseling.
Maar hij was niet alleen de 'uitvinder' van 'goto-less'-programmering. Dijkstra vond (terecht) dat een programma-ontwerp dusdanig moest worden ontworpen en gevalideerd dat achteraf testen op fouten overbodig was. Maar nog steeds lopen we jaren na de ingebruikname van een softwaretoepassing nog achter die fouten aan te hollen.
Kortom: mijn stem gaat naar E.W. Dijkstra, die de duurste informaticaleerstoel ter wereld nog steeds warm bezet houdt. Ook dat is een geweldige prestatie. Toen hij vertrok naar Texas ging er wel een zucht van verlichting door het academische vakgebied.
Internationaal valt mijn keuze op Alan Turing, die zich verdiepte in het potentiële 'denkvermogen' van computers.
 
Hans Rebergen
Delft

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 1999-08-13T00:00:00.000Z Hans Rebergen
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.