SCO wil Linux-geld innen

Unix-rechtenhouder kondigt licentieprogramma aan

SCO wil geld zien van alle zakelijke gebruikers van Linux. Het bedrijf heeft in afwachting van zijn rechtszaak tegen IBM een licentieprogramma aangekondigd voor de huidige gebruikers van Linux-servers.

SCO, dat IBM heeft aangeklaagd voor het overhevelen van beschermde Unix-technologie naar Linux, stelt nu dat alle zakelijke gebruikers van het open source besturingssysteem aansprakelijk zijn. Het liet dit al doorschemeren in een brief die het in mei verstuurde aan ongeveer 1500 grote bedrijven.
De Unixware-leverancier heeft nu van het Amerikaanse Copyright Office auteursrechten verkregen op delen van Unix System V. President Darl McBride zegt dat dit zijn zaak aanzienlijk versterkt. "Oorspronkelijk ging het om contractbreuk door IBM, maar nu is de kwestie veel breder. We hebben onze auteursrechten geregistreerd en kunnen ons beroepen op de wetgeving daarvoor." De aandelenkoers is direct na deze bekendmaking met 20 procent omhoog geschoten.

Voorwaarden onbekend

SCO wil volgens McBride liever geen juridische stappen nemen en prefereert het vorige week onthulde licentieprogramma. De exacte voorwaarden en prijzen daarvan moeten nog worden bepaald. Het bedrijf baseert de nieuwe licentieovereenkomst op dat voor zijn besturingssysteem Unixware 7.1. "We praten de komende weken hierover met klanten", verklaart de topman.
De geplande licentie biedt vrijwaring van juridische aansprakelijkheid en verleent het recht Linux te draaien. Een dergelijke runtime-licentie is dus alleen van toepassing op gecompileerde Linux-code (binaries). SCO hoopt zo de voorwaarden van de open source-licentie GPL (General Public License) te omzeilen. Open source-voorvechters wijzen erop dat de GPL verplicht binaries samen met broncode te verstrekken en dat SCO nu dus in overtreding zou zijn. Het omstreden bedrijf levert geen Linux meer en wil de licenties verkopen aan iedereen die reeds Linux in gebruik heeft, ongeacht van welke leverancier.
Toch zou SCO ongewild onder de GPL kunnen vallen. Het bedrijf heeft zijn Linux-distributie (oorspronkelijk van Caldera) nog geruime tijd geleverd nadat het zijn aanklacht tegen IBM had ingediend. Daarnaast had de bewuste code op verzoek van SCO verwijderd moeten worden, anders staat het bedrijf toe dat de code automatisch onder de GPL valt.

Kernels

SCO stelt dat Linux-kernel 2.4 en de aanstaande versie 2.6 voor een groot deel oorspronkelijke Unix-technologie en zelfs letterlijke broncode bevatten. "Bijvoorbeeld de code om meerdere processoren in een machine te kunnen gebruiken. Dit is geen geval van enkele lijnen code; als je alles weghaalt wat onze patenten en rechten schendt, houd je weinig over", aldus directeur Chris Sonntag van de SCOsource-divisie.
Volgens McBride heeft de illegale overdracht van Unix-technologie plaatsgevonden vanaf Linux-kernel 2.2. Verwijdering ervan zou dus een enorme teruggang betekenen. De open source-gemeenschap meent dat hier echter geen sprake van is. SCO's acties worden met scepsis bezien; het zouden wanhoopsdaden zijn van een bedrijf met weinig toekomst.< BR>

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2003-08-01T00:00:00.000Z Jasper Bakker
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.