Oracle reanimeert NC met Linux

Oracle-topman Larry Ellison heeft zijn idee van een slanke netwerkcomputer (NC) weer uit de mottenballen gehaald. Deze keer gooit hij over de boeg van het populaire besturingssysteem Linux. Zijn oorspronkelijke plannen blijken tot op heden niet zoveel vrucht te hebben gedragen als de breedsprakige Ellison had voorspeld.

NC's hebben de PC niet weten te vervangen en kunnen ook niet bogen op verkoopcijfers van het gehalte van huis-, tuin- en keukenapparatuur ('appliances'). Oracle werkt nu aan een nieuwe goedkoop hardware-alternatief voor volledig uitgeruste PC's. De plannen van Ellison zijn dit keer verbonden met het gratis verkrijgbare 'open source' Linux-platform.
De 'nieuwe' NC is echter minder revolutionair dat de eerste uitvoering. Het gaat nu om een machine met een Intel-processor en 64 MB geheugen, maar zonder harde schijf. Deze computer start zijn besturingssysteem (Linux dus) vanaf een CD. De 'NC 2' is dus verbonden aan, maar niet afhankelijk van het netwerk.
De geschatte prijs is 250 dollar met monitor en 150 dollar zonder beeldscherm. "Zonder monitor is dit goedkoper dan Microsoft Office", aldus Ellison tegen journalisten. "Dat is een interessante gedachte." De topman zal wederom een apart bedrijf opzetten om zijn idee aan de man te brengen. Bij zijn eerste NC-initiatief riep hij Network Computer Incorporated (NCI) in het leven, dat recentelijk zijn naam wijzigde in Liberate Technologies en een matige beursgang doormaakte.  JB

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 1999-08-06T00:00:00.000Z Jasper Bakker
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.