Middleware groeit vooral als suite

IBM heeft afgelopen jaar zijn positie als marktleider in middleware versterkt. Het marktaandeel groeide van 35,6 procent in 2003 naar 37 procent in 2004.

Marktonderzoeker IDC verwacht dat de middlewaremarkt tot 2009 met gemiddeld 4,7 procent per jaar groeit. De markt voor applicatie-, web- en integratieservers, berichtgeoriënteerde- en transactieservermiddleware, adaptors, connectoren en communicatiepoorten groeide in 2004 met 6,4 procent tot zeven miljard dollar. Als alle sectoren bij elkaar opgeteld worden, staat IBM op de eerste plaats met een marktaandeel van 37 procent (35,6 in 2003). Daarna volgen BEA met 12 procent (11,5 procent in 2003) en Oracle met 7 procent (5,9 procent in 2003). IDC vindt het overigens onverstandig de middlewaremarkt als één geheel te beschouwen. Daarvoor verschillen de onderzoeksresultaten per besturingssysteem te veel van elkaar.

Klassementsleider

BEA voert het marktaandelenklassement aan bij de software voor de ontplooiing van applicaties die draaien op Linux en Unix. IBM voert de ranglijst aan bij Windows, mainframes en het OS/400-platform. De dominerende rol over alle sectoren heen heeft IBM voornamelijk te danken aan zijn populaire transactieserver en berichtgeoriënteerde middleware. 40 procent van zijn omzet is afkomstig van de CICS-transactiemonitor.
IDC constateert dat de middlewaremarkt tekenen vertoont van volwassenwording, onder meer doordat er steeds meer productsuites uitkomen. Vice-president Dennis Byron erkent dat dit zorgt voor prijsdruk bij de leveranciers. "Klanten verwachten koopjes als je programma's bundelt in pakketten."
De marktonderzoeker raadt de aanbieders aan de ontwikkelaars als doelgroep te kiezen. Ze zouden volgens IDC software voor de ontplooiing van applicaties moeten combineren met eenvoudig te gebruiken tools en ontwikkelraamwerken om de komende vijf jaar hun aantrekkelijkheid op de markt te verhogen.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2005-08-05T00:00:00.000Z René Rippen