IBM negeert SCO

Aanklager trekt AIX-licentie in en verhoogt eis naar 3 miljard dollar

IBM verklaart dat SCO niet het recht heeft de licentie voor Unix-variant AIX in te trekken. SCO heeft dat begin deze week gedaan, omdat de computerreus het licentiecontract zou hebben geschonden door Unix-code in Linux te planten.

Directeur Trink Guarino van IBM's pr-afdeling zegt dat SCO er alleen maar op uit is om vrees, onzekerheid en twijfel (FUD) te zaaien onder IBM's klanten en de open source-gemeenschap. "Onze Unix-licentie is niet herroepbaar, is voortdurend en is volledig betaald. Deze kwestie zal uiteindelijk worden opgelost middels de reguliere rechtsgang."
De aanklager zegt wel degelijk het recht te hebben om Unix-licenties in te trekken. Dit zou niet alleen gevolgen hebben voor nieuwe AIX-leveringen, maar volgens de aanklager ook alle huidige gebruikers van die Unix-variant raken.

Doorgaan

IBM laat zich niet van de wijs brengen. "Wij blijven AIX leveren, ondersteunen en ontwikkelen. Dit vertegenwoordigt jaren aan IBM-innovatie, honderden miljoenen dollars aan investeringen en vele patenten. Wij staan achter onze producten en klanten", aldus Guarino.
SCO verzoekt nu de rechtbank om IBM een verbod op te leggen tot de rechtszaak is afgerond. Tegelijkertijd heeft de leverancier van Unixware - en tot voor kort Linux - zijn eis voor schadevergoeding verhoogd van 1 miljard naar 3 miljard dollar.
Midden deze maand verkreeg SCO meer ammunitie in zijn juridische strijd tegen IBM. Oud-Unix-eigenaar Novell had begin juni verklaard zelf nog de Unix-rechten te bezitten, ondanks de licentieverkoop aan SCO in 1995. SCO heeft in zijn bedrijfsarchieven echter een wijziging uit 1996 gevonden waaruit zou blijken dat het wel alle rechten bezit. Novell zegt dat deze aanpassing, die het mist in zijn archief, SCO steunt.

Kans en code schoon zien

Ondertussen ziet Unix-leverancier Sun zijn kans schoon. President Scott McNealy roept bedrijven op open source-software te mijden. "Je weet niet waar die code is geweest, dus raak het niet aan. Laat ons dat doen. Wij gebruiken open source én bieden een complete vrijwaring van aansprakelijkheid." Sun heeft namelijk jaren geleden al de complete Unix-licentie afgekocht van de toenmalige eigenaar Novell.
SCO-president Darl McBride vertelde dit al in een telefonisch interview in maart toen zijn bedrijf de aanklacht tegen IBM indiende. McNealy: "Ik heb Ray Noorda van Novell vlak voor zijn pensioen gevraagd om een volledige Unix-licentie inclusief al het intellectuele eigendom. En dat heb ik gekregen voor 100 miljoen dollar, dat was toen veel geld."< BR>

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2003-06-20T00:00:00.000Z Jasper Bakker
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.