Oracle 8 moet het zonder Sedona stellen

Ray Lane: "Ontwikkelomgeving zal het daglicht nooit zien"

De object-georiënteerde ontwikkelomgeving Sedona komt helemaal niet op de markt. Dat verklaarde Oracle-topman Ray Lane na afloop van de persbriefing over de object-relationele database Oracle 8. Hierdoor is het voor ontwikkelaars bijna onmogelijk om de object-functionaliteit van de nieuwe database te gebruiken.

Lane ging hiermee verder dan ceo Larry Ellison eerder tijdens de briefing. Hij verklaarde dat Sedona pas op de markt zou komen als de applicatiedivisie van Oracle bereid was met het product te werken. "Er is momenteel geen release-datum meer voor Sedona, het kan nog zes, twaalf of misschien wel achttien maanden duren", aldus Ellison. "Het project Sedona is begonnen toen nog nooit iemand van Java had gehoord, er ontbreekt dus nog het een en ander." Wat precies wilde niemand vertellen.

Migratie

Daarom werd vooral de nadruk gelegd op eenvoudige migratie van versie 7.3 naar versie 8.0 en op de verbeterde mogelijkheden voor Oltp (On-Line Transaction Processing) en datawarehousing. Vergeleken met de vorige versie zijn de prestaties, de omvang en de schaalbaarheid toegenomen. Een demonstratie liet zien dat complexe queries vier keer sneller afgehandeld worden. Door gebruik te maken van multiplexing-technieken kunnen meer dan tweeduizend gebruikers tegelijk met een Oracle 8 database werken, theoretisch zelfs meer dan dertigduizend. Daarnaast kan het product tientallen terabytes aan gegevens herbergen; het maximum is zelfs vastgesteld op 512 petabytes. Partitionering, het splitsen van databases en tabellen in kleinere delen, zorgt voor een betere beheersbaarheid van grote databases of datawarehouses.

Multimedia

In Oracle 8 kunnen naast traditionele gegevens ook tekst, plaatjes, video's, tijdseries en ruimtelijke datatypen opgeslagen worden. Dit biedt mogelijkheden voor multimedia-applicaties. "De meest gebruikte datatypen hebben we gestandaardiseerd. Verder kan een bedrijf zelf datatypen definiëren", zegt Jerry Held, senior vice president server technology. De functionaliteit van deze uitbreidbaarheid is echter pas volledig in een volgende release beschikbaar. Bovendien zijn systeembeheerders een beetje huiverig voor de niet genormaliseerde gegevensstructuren waartoe de database uitnodigt. Hoe beheer je tabellen in tabellen? Dat is volgens Held een ontwerp-probleem. "Systeemontwikkelaars zullen een afweging moeten maken tussen beheersbaarheid en functionaliteit." Naast verschillende datatypen kunnen ook verschillende datamodellen gebruikt worden. "Met Oracle 8 kunnen gegevens op een relationele en een object-georiënteerde manier gestructureerd worden. Het biedt de mogelijkheid van een evolutionaire overgang naar object-relationele technologie en netwerkcomputing", aldus Held.

Netwerkcomputing

"Oracle 8 is het belangrijkste product dat in 1997 op de markt komt", vindt Held. In het tijdperk van netwerkcomputing is dit voor de server-kant wat Netscape Navigator is voor de client-kant, zo stelt het bedrijf zelf. Ook Ray Lane legt veel nadruk op het belang van netwerkcomputing: "Voor elektronisch zakendoen is netwerkcomputing oftewel de NCA (Network Computing Architecture) nodig. Een drie-laags architectuur met dunne clients gebaseerd op de Corba-standaard maken netwerken namelijk goedkoper, beter beheersbaar, gebruikersvriendelijker en dus voor iedereen toegankelijk." De databaseleverancier ziet Oracle 8 als centraal punt in de NCA. "De database is voor ons het centrale punt in de netwerk-infrastructuur, in tegenstelling tot Microsoft die het besturingssysteem centraal stelt. Het draait om de informatievoorziening en niet om de techniek", stipuleert Lane.

Groei op NT

Vanaf 24 juni is Oracle 8 wereldwijd beschikbaar op Windows NT en zes Unix-platformen. De prijsstelling is gedifferentieerd, voor de innovatieve functionaliteit moet apart betaald worden. Oracle verwacht in tegenstelling tot de concurrentie een jaarlijkse groei van ongeveer 30 procent te kunnen handhaven. "Die groei zullen we voornamelijk realiseren op NT en bovendien zullen we marktaandeel afpakken van Sybase en Informix, die niet al te best draaien", beweert Ray Lane.

Gemis

Deze release mist ondersteuning van Java. Dat komt in versie 8.1, die ook voorziet in uitbreidbaarheid van de integratie van datatypen. Volgens Jerry Held duurt dat nog minimaal een jaar. Belangrijker is echter dat er een ontwikkelomgeving beschikbaar komt die het onderste uit de Oracle 8-kan haalt. Het bedrijf uit Redwood wijst erop dat bedrijven als Rational en Forte zo'n product aan het ontwikkelen zijn. Maar een woordvoerder van Rational verklaarde dat hun product niet voor het vierde kwartaal van 1998 te koop is.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 1997-06-20T00:00:00.000Z Roy op het Veld
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.