Moderne technologie geeft Software AG nieuw gezicht

Duitse softwareleverancier kruipt uit dal

"Vijf jaar geleden leefde Software AG in een gesloten wereld met producten als Adabas en Natural. Nu betreedt het bedrijf de wereld van de open systemen en moderne technologieën." Thiery Jacobs, directeur Benelux van Software AG, voorziet opnieuw een belangrijke rol voor zijn bedrijf in de software-arena. Moderne technologieën als Active X en Com bepalen het gezicht van de productontwikkeling van het Duitse bedrijf, dat over het boekjaar 1997 weer winstcijfers wist te rapporteren.

Na een aantal moeilijk jaren is Software AG op de weg terug. Reorganisaties en het loslaten van bedrijfseigen technologieën, een erfenis uit het mainframetijdperk, zorgden voor een winstcijfer van zestig miljoen Mark in 1997. Een nieuw bestuur in de top van de organisatie zorgde voor de ommezwaai. Naast techniek besteedt de nieuwe leiding ook aandacht aan commercie en strategie. Het nieuwe Software AG ambieert een beursgang in het komende jaar; eerst in Frankfurt en vervolgens in New York. Het softwarebedrijf wil daarmee acquisities financieren die zijn productaanbod aanvullen, bijvoorbeeld op het gebied van Case-tools.

Beeld en geluid

Het databaseproduct Adabas wordt eind 1999 opgetuigd met functionaliteit die de rest van de database-wereld al sinds vorig jaar aanbiedt: objectoriëntatie en het verwerken van rijke gegevenstypen zoals beeld en geluid. Later dit jaar komt ook van de ontwikkelomgeving Natural een nieuwe versie op de markt.
"Software AG is geen bedrijf meer voor databases en hulpmiddelen alleen. De integratie van oude en nieuwe technologieën is een belangrijke speerpunt van onze strategie", aldus Jacobs. Integratie is vooral belangrijk omdat de klanten van Software AG een groot deel van hun software nog op mainframes hebben draaien (60 procent als we naar Adabas kijken). Het bedrijf richt zich op de markt van grote en middelgrote bedrijven en kan in Nederland bogen op prestigieuze klanten als KPN Telecom, Shell, DSM, Amev en Interpay.

Nieuwe wereld

Die markt van mainframegebruikers evolueert naar open systemen - waar ook Unix en Windows NT deel van uitmaken. Software AG heeft een aantal producten in zijn aanbod die in deze nieuwe en open wereld waarde toe kunnen voegen aan evolutie van de automatisering van zijn klanten. In de eerste plaats levert het een brug tussen Dcom (Distributed Component Object Model) en Unix, MVS en andere platformen. Zo heeft de Deutsche Bundesbank bijvoorbeeld zijn softwareproducten (waaronder SAP R/3 en legacy-software) aan elkaar geknoopt met Entire X.
Voor het bouwen van nieuwe componenten voor professionele toepassingen brengt Software AG in oktober het product Bolero op de markt. Een ontwikkelomgeving waarmee softwarecomponenten (Java bytecode of Dcom) gegenereerd kunnen worden voor elk gangbaar platform. "Bolero is ons antwoord op Java en de moderne IT-wereld", aldus Jacobs.

Weinig ervaring

Op technologisch vlak ondervindt Software AG vooral concurrentie van middleware-leveranciers als Bea Systems en Iona Technologies. "Die bedrijven hebben echter weinig ervaring op mainframe-gebied", meent Jacobs, terwijl dat platform cruciaal is in veel integratieprojecten.
Al met al denkt de directeur Benelux dat Software AG er weer goed voor staat. Er is weer rust binnen de lokale organisatie, waar in het verleden kort op elkaar de ene directeur na de andere zijn opwachting maakte. De laatste drie jaar is de stabiliteit teruggekeerd en werkt Jacobs aan het nieuwe Software AG. "De tijd dat alleen technische kwaliteit telde is voorbij. Ook commerciële vaardigheden en kennis van belangrijke technologieën zoals Java en Internet behoren tot de bagage van onze medewerkers."
 

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 1998-06-12T00:00:00.000Z Roy op het Veld
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.