Tivoli breidt beheer uit naar WAP

Markt voor beheersoftware groeit naar beveiliging, opslag en mobiel

IBM-dochter Tivoli gaat uitbreiden naar enkele nieuwe markten: beveiliging, opslag en beheer van mobiele apparaten. Tijdens Planet Tivoli, de jaarlijkse gebruikersbijeenkomst vorige week in Madrid, presenteerde de software-ontwikkelaar het resultaat van enkele eerdere strategische reorganisaties. Daarnaast kwam het als eerste ontwikkelaar van beheersoftware met producten voor beheer van beveiliging en toegangscontrole voor apparaten die gebruik maken van het Wireless Application Protocol (WAP).

Tijdens Planet Tivoli bleek duidelijk dat de markt voor beheerssoftware veel breder is geworden dan de traditionele infrastructuur en applicaties. Tijdens zijn openingstoespraak noemde bestuursvoorzitter Jan Lindelow, naast het Internet en e-business, breedband-communicatie en pervasive computing (het oprukken van computers in allerlei apparaten) de belangrijkste drijvende krachten in zijn markt. De combinatie van die twee ontwikkelingen leidt ertoe dat steeds meer niet-traditionele apparatuur, zoals GSM-telefoons en handpalm-computers, integraal deel uitmaakt van een bedrijfsnetwerk. Dit, en nieuwe business-modellen als die van application service providers (asp's), stelt nieuwe eisen aan het beheer van netwerken.

Sneller

Tivoli is van oorsprong gericht op het beheer van grote systemen als OS/390 en gedistribueerde applicaties. Lindelow heeft de afgelopen maanden een paar ingrijpende veranderingen doorgevoerd om zijn bedrijf breder te oriënteren. Zo is in het kader van de pervasive computing een apart bedrijfsonderdeel opgezet, waar met name gewerkt wordt aan het beheer van de computers die gebruik maken van het Palm-besturingssysteem. De markt van dienstenleveranciers heeft ook een eigen afdeling gekregen. Deze tak van Tivoli draait in de eerste plaats op een samenwerkingsverband met netwerkleverancier Cisco Systems. Ook wijzigt Tivoli zijn prijsstrategie. Voorheen betaalden klanten op basis van het aantal gebruikers, nu is de prijs gebaseerd op het aantal beheerde apparaten.
Met de aankondiging van zijn WAP-product neemt Tivoli een voorsprong op zijn grootste concurrent, Computer Associates. CA toonde onlangs in New Orleans op zijn gebruikersconferentie, CA World, wel toepassingen voor het beheer van mobiele apparaten met behulp van zijn vlaggenschip Unicenter TNG. De apparaten die de uitsluitend Amerikaanse klanten gebruikten, waren divers. Maar WAP maakte nog geen deel uit van het aanbod. Ook heeft CA op dat punt nog geen aankondigingen voor uitbreiding van zijn portfolio gedaan.
Computer Associates heeft op ander gebied wel een voorsprong op zijn concurrenten Tivoli en Hewlett-Packard , dat Open View aanbiedt. IBM en HP hebben nog geen antwoord op het technologische paradepaardje van CA's Charles Wang, de neugents. Met deze software brengt CA kunstmatige intelligentie in de beheerssoftware. Deze software leert bijvoorbeeld van storingen die optreden in een systeem, om zo vergelijkbare storingen in het vervolg vooraf op te merken en te voorkomen.

Agressief

Bovendien heeft CA door zijn agressieve acquisitiebeleid een breder productaanbod dan Tivoli. Ook heeft CA meer klanten in het middensegment van de markt. Tivoli wil juist in het middensegment meer groeien. Het vlaggenschip van Tivoli is Tivoli Enterprise. Dat is al vanaf 1992 op de markt, is maakt het bedrijf marktleider met beheerssoftware voor grote ondernemingen. Maar de snelste groei zit in het middensegment, waar Tivoli met zijn nieuwste producten een groter marktaandeel hoopt te verwerven.
De veranderingen bij Tivoli gingen tijdens de gebruikersconferentie gepaard met de aankondiging van een aantal samenwerkingsverbanden met andere leveranciers. Zo gaat IBM samen met Lucent Technologies oplossingen leveren aan grote carriers met eigen data centra en netwerken met een grote bandbreedte. Naast DB2 brengt IBM de beheersoftware van Tivoli mee in deze overeenkomst. Compaq gaat de software voor het beheer van Storage Area Networks (san) als original equipment manufacturer (oem) verkopen, en EMC integreert Tivoli in zijn eigen Symmetrix storage-producten.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2000-06-16T00:00:00.000Z Marco van der Hoeven
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.