IBM: 'Banken stappen over op Linux'

Banken en andere financiële instellingen overwegen hun kernapplicaties over te zetten naar Linux. Het gaat om toepassingen die nu nog werken op besturingssystemen Unix en Windows. In Londen zette IBM voor een half miljoen dollar aan hardware klaar om de banken bij te staan.

Onzichtbaar
Behalve de muur van hardware met veel knipperende groene ledjes konden de drie IBM-mannen niets laten zien in het nieuwe laboratorium van het IBM-kantoor in hartje Londen. Er zijn nog geen applicaties die kunnen worden omgebouwd, dus de machines zijn voorlopig werkeloos. Linux-techneuten waren er evenmin in het pand. "Die zitten bij de klant", vertelt directeur Keith Saxton.
De open source Unix-variant oefent de laatste maanden een grote aantrekkingskracht uit op de financiële instellingen, aldus Keith Saxton, directeur van IBM's divisie voor financiële dienstverlening. "In 2002 vroegen ze zich af wat Linux was, dit jaar willen ze weten waar ze het moeten inzetten."
Namen van klanten, anders dan het aloude voorbeeld van Dresdner bank, wil Saxton niet noemen. "Ze zijn er echter allemaal mee bezig." Een 'bewijs' ziet hij in de toename van applicaties die nu ook voor Linux wordt geleverd. "Onafhankelijke softwarefabrikanten (isv's) wordt steeds vaker gevraagd of het ook op Linux draait."

ROI en TCO

De banken en andere financiële dienstverleners staan onder grote druk om te bezuinigen. Linux bespaart ze een 'wilde hoeveelheid kosten', zegt IBM-Linuxverkoper Andy Cash: "Een doorsnee bankonderdeel werkt met honderden software-toepassingen, meestal toegesneden op een fabriekseigen Unix-variant."
Met het net ingerichte software-laboratorium wil Big Blue de instellingen helpen de toepassingen over te zetten. Proeven gaven volgens hem voldoende vertrouwen in het alternatieve besturingssysteem. "Ze komen hier nu een of twee toepassingen porten."
Het financiële hart van Londen probeert Linux te vatten in termen van opbrengst (return on investment, roi) en in overzichtskostenplaatjes (total cost of ownership, tco), aldus Clive Harris, voor IBM verantwoordelijk voor Linux en gridcomputer-toepassingen. "Linux werkt op het mainframe, Unix-machines en het Wintel-platform. Overal hetzelfde besturingssysteem, dat scheelt bergen onderhoudsgeld." Volgens Harris was de kostenbesparing voor Dresdner bank al voldoende argument om het porten van applicaties door IBM door te zetten. "Het leverde ze ettelijke miljoenen aan besparingen op. De kosten voor het Linux-project vielen hierbij in het niet."< BR>

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2003-05-30T00:00:00.000Z Gijs Hillenius
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.