Mysql haalt krenten uit de pap

Clusterfaciliteiten in nieuwe databaseversie gericht op bovenkant van de markt

Mysql komt volgend jaar zomer met de vijfde versie van zijn database waarin ondersteuning is gebouwd voor clustering, Unicode, 'stored procedures', 'triggers' en 'views'. Allemaal kenmerken die grootzakelijke databasegebruikers hoog op hun prioriteitenlijst hebben staan.

Toch willen de oprichters van het Zweedse bedrijf, David Axmark en Michael Widenius, niet horen dat ze met hun nieuwe databank de strijd aangaan met de gevestigde namen als IBM en Oracle. "Zij zijn de Ferrari's en wij maken databases voor Honda's met een grote betrouwbaarheid voor weinig geld." Marketing-directeur, Zack Urlocker, vult aan: "Oracle heeft geavanceerde grip-opties voor hun database. Mysql heeft geen intenties om die richting uit te gaan."
Op dit moment wordt er gewerkt aan versie 4.1 die in het derde kwartaal op de markt moet komen. Hierin wordt ondersteuning gebouwd voor onder meer sub-queries (geneste informatievraag aan de database), Unicode (uniek nummer voor ieder karakter), SSL (secure socket layer) en het bijwerken van meerdere tabellen tegelijk. In versie 5 wordt het mogelijk gebruik te maken van 'stored procedures', waarmee eerder geschreven sql-statements (informatievragen aan de database) kunnen worden opgeslagen in de database en kunnen worden opgeroepen voor het gebruik in andere applicaties, zonder dat ze opnieuw geschreven hoeven te worden.
De cluster-module komt in het derde kwartaal van dit jaar beschikbaar als extra optie. Hiermee wordt het mogelijk om een Mysql-database te distribueren over meerdere machines, waarbij het blijft draaien als ware het op één machine. Iedere verandering aan een server in het cluster, wordt automatisch gesynchroniseerd door replicatie met de andere machines. Mysql Cluster kent een beschikbaarheid van 99,999 procent, hetgeen neerkomt op vijf minuten uitval per jaar. De technologie werd getest op een cluster bestaande uit 48 servers. De tijd die het kostte om uitval op te vangen, bedroeg tussen de vijf en tien milliseconden, aldus Urlocker.
Deze module wordt, zoals het duale bedrijfsmodel van Mysql wil, onder een commerciële licentie uitgebracht voor vijfduizend dollar per processor en daarnaast gratis via een gnu (General Public Licence) als open broncode.
De database van Mysql draait op systemen als Linux, Windows, Solaris en Mac OS X. Wat hardware betreft gaat het om 32-bit en 64-bit Intel-systemen, Powerpc en Sparc.

Kersen zoeken

"Mysql laat zijn product snel volwassen worden door de kersen uit de databasekenmerken te zoeken, zoals clustering. Deze zijn het meest gevraagd in de markt", aldus Charles Garry, analist bij Meta Group. Het bijzondere aan de nieuwe database is dat clustering niet het soort algemene technologie is die normaal gesproken door de open broncode-gemeenschap wordt uitgebouwd, aldus analisten. "Bij open broncode gaat het niet om innovatie, maar om het perfectioneren van een bestaande technologie", zegt Carl Olofson, analist bij IDC. "'Shared-nothing' (waarbij geen gebruik hoeft te worden gemaakt van gedeelde schijven om hoge beschikbaarhheid te halen) clustering is niet gloednieuw, maar het is meer dan een huis-tuin-en-keuken-database. Mysql is eigenlijk een samenvoeging van bekende database-technologieën die is geperfectioneerd door zijn ontwikkelaars."
De nieuwe ontwikkelingen leggen druk op Microsoft en Oracle, wiens databases duurder zijn dan Mysql. "Oracle heeft de prijs van zijn Standard One Edition al verlaagd", zegt Forrester-analist Noel Yuhanna. "Dat geeft de druk weer die zij voelen. Ze proberen te concurreren met open broncode. Ik denk dat Microsoft en IBM binnenkort ook hun prijzen moeten verlagen om de komende jaren met deze omgevingen te kunnen concurreren."
De grote databaseleveranciers zijn wakker geschud, denkt Olofson. "Bedrijven als IBM en Oracle maken zich zorgen over de toekomst. Ze zien het mkb als een nieuwe groeimarkt. Zodra Mysql die markt binnenwandelt en dingen op z'n kop zet, moeten ze wel opletten. Beide bedrijven hebben de prijzen van hun instap-modellen al aangepast. Er zijn daar zelfs mensen in dienst die moeten letten op gevaren in de markt zoals Mysql."
Ken Jacobs, vice president productstrategie bij Oracle, is niet bang voor het Zweedse bedrijf. "We kijken belangstellend toe, maar we zien Mysql niet als belangrijke factor in de markt. De aankondiging van de clustermodule zal enige verwarring opwerpen, maar zal niets veranderen aan het database-landschap."< BR>

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2004-05-07T00:00:00.000Z Kim Loohuis
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.