Bedrijfsoplossingen vragen meer dan alleen tools

Tools voor de beheersing van bedrijfsprocessen blijven technische hulpmiddelen en zijn geen bedrijfsoplossingen, zoals leveranciers de markt graag willen doen geloven. Dit is een belangrijke conclusie uit een interdepartementaal onderzoek dat onder leiding van Edp Audit Pool van het ministerie van Financiën is uitgevoerd.

Het onderzoeksrapport, getiteld Vergelijkend onderzoek hulpmiddelen beheersing bedrijfsprocessen, stelt dat commerciële brochures vaak suggereren dat met inzet van technische hulpmiddelen automatisch een business-oplossing in huis wordt gehaald. Het benadrukt dat 'met de aanschaf van een pakket echter geen kant-en-klare oplossing wordt ingekocht, maar een hulpmiddel om gebruikersvragen te beantwoorden'.

organisatie

De organisatorische inbedding van de technologie blijkt een cruciale succesfactor te zijn. "Het opleiden van de gebruikers, het opstellen van procedures en het aanbrengen van cultuurveranderingen zijn voorbeelden van maatregelen die organisaties moeten nemen."
Het onderzoek waarin vijftien tools uitvoerig zijn doorgelicht, is uitgevoerd in samenwerking met het bureau Anaxagoras Procesarchitecten. Het rapport richt zich op verschillende doelgroepen. De bevindingen moeten overheidsinstanties in staat stellen gereedschappen te selecteren voor het ontwerpen en beheersen van hun bedrijfsprocessen. Maar naast intern gebruik wil de rijksoverheid de onderzoeksresultaten gebruiken om het overvloedige aanbod van procesgereedschappen inzichtelijk te maken voor de markt in het algemeen. De markt wordt daarmee weerbaar voor het marketinggeweld van de leveranciers, die op een sterk concurrerende markt elkaar het leven proberen zuur te maken.  RV

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 1999-05-07T00:00:00.000Z Roy op het Veld
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.