Webmasters genoeg

Het is gedaan met de vraag naar webmasters en ict'ers die internetdatabases inrichten en beheren. Dit blijkt uit de aantallen personeelsadvertenties de afgelopen twee jaar in elf vakbladen en vijf landelijke en acht regionale dagbladen.

Vooral in het voor- en najaar van 2001 hadden bedrijven nog veel behoefte aan internetdatabase-bouwers en -beheerders. Van de ongeveer tweehonderd advertenties die gemiddeld per week werden geteld, vroeg in het tweede en derde kwartaal ruim 10 procent om deze categorie ict'ers. De vraag naar webmasters (bouwers en -beheerders van websites) maakte alleen in het voorjaar van 2001 ook 10 procent uit van de totale vraag naar ict'ers.
Sinds 2002 zijn er nauwelijks meer personeelsadvertenties voor deze categorieën. In dat jaar bijvoorbeeld telden we er gemiddeld zo'n vier per week, op gemiddeld ruim zeventig ict-personeelsadvertenties. De daling is daardoor iets sterker dan de gemiddelde afname.

Breed opgeleid

Ondanks de daling in aantallen advertenties blijft de opleiding voor webmaster populair. Dit stelt Dirk van der Mark, directeur van Dirksen opleidingen. "Onze opleiding doet het goed."
Een goede webmaster moet breed opgeleid zijn, aldus Van der Mark. Volgens hem moet zo'n automatiseerder voldoende afweten van Java en asp (active server pages), de weg kennen in een Linux-systeem, zowel Microsofts webserver IIS als de open source webserver Apache kunnen configureren en databases weten te integreren in een website. "En uiteraard begrijpt hij xml." De opleiding duurt dan ook een jaar, aldus Van der Mark.
De afgelopen twee jaar daalde de behoefte aan databasebeheerders eveneens. Voor dit type ict'er is er echter minder reden tot paniek want de daling houdt gelijke tred met de totale afname van ict-personeelsadvertenties. In heel 2001 telden we in deze categorie per week 22 advertenties (ruim 10 procent van de totale vraag naar automatiseerders). Vorig jaar waren er gemiddeld elf advertenties per week (ruim 15 procent van de totale vraag).
Ook hier geldt volgens Van der Mark dat een ict'er met alleen een cursusje of twee geen databasebeheerder wordt. "Een goede databasebeheerder hoeft nooit bang te zijn voor zijn baan. Daar blijft altijd vraag naar."< BR>

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2003-04-25T00:00:00.000Z Gijs Hillenius
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.