Delbert W. Yocam wijst Borland de weg

Software-ontwikkelaar lonkt weer naar top 10

Software-ontwikkelaar Borland kondigt opnieuw een reorganisatie aan. Daarbij zullen driehonderd medewerkers hun baan verliezen en is een nieuwe marktstrategie opgezet. De plannen moeten een besparing van 60 miljoen dollar opleveren. Uiteindelijk doel is winst te maken in het komende boekjaar, dat begint op 1 april 1997.

De personele gevolgen hebben alleen betrekking op Borland-vestigingen in de Verenigde Staten. Borland International is twee jaar geleden al grondig gereorganiseerd. Van de driehonderd mensen, wiens contract wordt beëindigd, worden er honderd ontslagen; de resterende tweehonderd zijn uitzendkrachten en mensen met een tijdelijk contract. Het gaat vooral om medewerkers werkzaam bij technische ondersteuning en marketing/verkoop. Borland besteedt de activiteiten van deze afdelingen zoveel mogelijk uit.

Speculaties

Borland heeft tevens een nieuwe marktstrategie uitgedacht. Hierbij is de nadruk gelegd op de ontwikkeling van hulpmiddelen voor client/server- en Internet-/intranet-applicaties. Standaard desktop-applicatietools zullen op den duur verdwijnen. Verder richt het bedrijf zich op het sluiten van allianties met grote bedrijven. Er zijn al overeenkomsten met IBM, Netscape, Microsoft en Sun. Onlangs is daar Oracle bijgekomen. Beide partijen zijn overeengekomen dat Oracle de Borland-produkten C++Builder- en JBuilder meelevert met een aantal eigen produkten. Volgens Martin van der Togt, marketing director van Borland International, geeft dit aan dat er op de markt nog steeds vertrouwen heerst in Borland. Hij meldt verder dat Borland gekozen heeft om ieder kwartaal minimaal één produkt uit te brengen. "Dat levert een constante inkomstenstroom op. Vroeger kwam het geregeld voor dat er in een kwartaal diverse produktlanceringen plaatsvonden, maar dat in het daaropvolgende kwartaal niets werd uitgebracht. Dat leidde tot pieken en dalen in de inkomsten en uiteindelijk tot speculaties over Borlands financiële situatie."

Koker

De nieuwe plannen komen uit de koker van Delbert W. Yocam, de nieuwe ceo en chiarman van Borland. Yocam is ervan overtuigd dat de aangekondigde reorganisatie het begin is om het bedrijf weer financieel gezond te maken. In eerste instantie werden zijn ideeën met de nodige scepsis ontvangen, vertelt Van der Togt. "Logisch. We zijn van een plaats bij de top drie van software-ontwikkelaars naar een plaats buiten de top tien geduikeld. Maar inmiddels heeft Yocam wat krediet gekregen: hij blijkt een inspirerend topman met een praktische visie te zijn."
In het vierde kwartaal is Borland C++Builder op de markt gebracht. Het is een Delphi-omgeving voor C++ontwikkeling. Van der Togt bericht dat er veel orders binnenkomen. "We verwachten dan ook dat het resultaat in het vierde kwartaal een stuk positiever is dan het derde."

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 1997-03-07T00:00:00.000Z Rik Sanders