Sun enthousiast over 'open source'-traject

Sparc- en Picojava-chips komen vrij, Solaris onzeker

Sun Microsystems loopt warm voor het idee van 'open' ontwikkeling van zowel software als hardware. Het computerbedrijf wil het ontwerp van zijn Sparc- en Picojava-processoren dit jaar nog deels vrijgeven en overweegt hetzelfde voor zijn Unix-variant Solaris.

Vorige maand al lanceerde de computerfabrikant zijn Community Source-licentiemodel waarbij het de broncode van Java deels vrijgeeft. Ontwikkelaars hoeven volgens dit 'half open'-model niet meer van tevoren royalty's te betalen, maar doen dat pas zodra zij zelf een commercieel product uitbrengen op basis van de Sun-technologie. Hiermee wil Sun de ontwikkeling van zijn producten versnellen en mogelijke fouten eerder ontdekken en herstellen.

Dit jaar

De computerfabrikant wil eind deze maand zijn intellectuele eigendom over het ontwerp van de Picojava-chip vrijgeven. De 32-bit Sparc V8-architectuur volgt tegen het einde van de zomer en het ontwerp van de 64-bit Sparc V9 komt eind dit jaar vrij. Sun zegt alles beschikbaar te stellen wat een potentiële oem-fabrikant nodig heeft, tot aan het moment van de daadwerkelijke productie van de processoren. Dan moet er een commerciële overeenkomst worden gesloten, inclusief licentievergoedingen voor elk product. Sun zal zijn royalty-vergoedingen niet verhogen om zo te compenseren voor het verlies van vooraf betaalde licentiegelden.
Het besturingssysteem Solaris is omringd door een minder duidelijke 'open' strategie. Woordvoerder Nam LaMore meldde dat het bedrijf op termijn al zijn producten, waaronder ook Solaris, wil uitbrengen onder het Community Source-licentieprogramma. Marketingdirecteur Brian Croll van de Solaris-divisie is iets gereserveerder; hij zegt dat Sun momenteel diverse mogelijkheden evalueert. "We overwegen zeker alle opties, maar we kunnen nu nog niet zeggen wat we gaan doen op het gebied van 'open source'." De topman bevestigt wel dat de Community Source de centrale strategie voor Sun wordt. "Maar de details moeten nog ingevuld worden." jb
 
Java-poort
 
Een groep van dertien IT-bedrijven steunt de Open Service Gateway-specificatie van Sun Microsystems. Deze Java-technologie moet diverse apparaten met Internet verbinden, waaronder consumentenelektronica, PIN-automaten, benzinepompen en alarmsystemen. Onder de verenigde bedrijven bevinden zich IBM, Oracle, Sybase, Motorola, Lucent, Alcatel, Ericsson, Philips, Nortel en Toshiba. De Java-poort voorziet ook in koppelingen met bestaande netwerken, zoals Bluetooth, Havi, HomePNA, Jini en Vesa. Hierdoor kunnen software-ontwikkelaars serverapplicaties schrijven die hun diensten aan een reeks apparaten zullen bieden. De specificatie moet rond het midden van dit jaar gereed zijn en is in wezen een subset van Suns Java Embedded Server, die eind vorig jaar uitkwam.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 1999-03-05T00:00:00.000Z Jasper Bakker