Grote rol weggelegd voor Java in Internet PC

LEEUWARDEN - Sun Microsystems heeft een prototype onthuld van de al aangekondigde Internet PC. Opvallend aan het apparaat is dat het niet met Windows of Unix werkt maar met Java, Suns netwerkcomputertaal die onder andere gebruikt wordt op het world wide web. Dit is bijzonder omdat Java tot nu toe alleen werd gebruikt bovenop een bestaand besturingssysteem als Windows en niet als op zichzelf staand besturingssysteem.

Java is een taal die zo ontworpen is dat het op verschillende computerplatformen en besturingssystemen kan draaien. In theorie is het mogelijk om een Java-programma op elke computer te draaien. Momenteel kiezen mensen nog hun computer en besturingssysteem op basis van de software die er mee werkt. Vooral voor Microsofts Windows kan Java daarom een bedreiging vormen. Suns Internet PC onder Java kan alleen zeer kleine programma's draaien, 'applets' en is daarom minder geschikt voor grote, gecompliceerde tekstverwerkers. Hoe Sun dit probleem heeft opgelost is nog niet duidelijk.
Verschillende bedrijven waaronder Oracle en IBM, hebben al een Internet PC aangekondigd. Oracle's IPC moet zelfs minder dan vijfhonderd dollar gaan kosten. Om ze goedkoop te houden komen ze met een simpele monitor, weinig geheugen en een goedkope risc-microprocessor van ARM, een Britse leverancier die nauw verbonden is aan Acorn. Suns prototype is echter niet zo goedkoop. Met zijn 110 MHz processor en workstation-achtige grote monitor zal de prijs zelfs niet veel lager uitvallen dan die van een normale PC. Sun zal de Internet PC dan ook gaan verkopen met het argument dat deze makkelijker te onderhouden is dan de kantoor-PC, iets wat ook IBM al heeft aangekondigd te zullen doen. AM

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 1996-02-09T00:00:00.000Z Ad Mulder
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.