Java houdt meer van Sun dan van Intel

Ondanks alle 'cross platform hype' is de computertaal Java geoptimaliseerd voor Sparc- en Mips-processoren. Dat blijkt uit een onderzoek (white paper) dat overigens door Microsoft werd betaald.

Een onafhankelijk deskundige, Jerome Coonen, zegt dat berekeningen in Java sneller worden uitgevoerd op Sparc- en Mips-processoren dan op de 80x86 van Intel en de Power-pc van Motorola. Volgens Coonen gaat het hier om een technisch probleem. Beschuldigingen van gekleurde berichtgeving vanwege de sponsoring door Microsoft wijst Coonen van de hand. De onderzoeker is een wiskundige, gespecialiseerd in drijvende-komma-bewerkingen. Volgens Coonen is men er met Java wel in geslaagd om identieke resultaten te behalen op alle platformen bij 'integer' (positieve gehele getallen) bewerkingen. De zaak is van belang gezien de grote hoeveelheid Intel-processoren die gebruikt worden. Elk programma dat intensief gebruik maakt van drijvende-komma-bewerkingen zal hierdoor worden getroffen, aldus de onderzoeker. Vooral cad/cam-programmatuur en andere toepassingen waarvoor veel gerekend moet worden zal minder snel verwerkt worden. Er zijn overigens nog nauwelijks Java-applicaties voor cad/cam-toepassingen. Voor doorsnee zakelijke applicaties als een tekstverwerker lijkt het minder van belang. AM

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 1997-02-07T00:00:00.000Z Ad Mulder