IBM zet Linux in voor consolidatie

IBM lanceert nieuwe, zware servermodellen die alleen het 'open source' besturingssysteem Linux draaien. Het bedrijf wil met deze machines inspelen op de verwachte consolidatiegolf voor print-, bestands- en webservers.

De nieuwe machines zijn dan ook geen lichte systemen, maar bestaan uit speciaal geconfigureerde S/390-mainframes (tegenwoordig z-Series geheten) en AS/400-midrange-computers (tegenwoordig i-Series genoemd). Naast het inspelen op de consolidatietrend toont IBM hiermee dat het zijn verbintenis aan Linux zeer serieus neemt.
Beide serverreeksen, respectievelijk z-Series Raptor en i-Series Model 820, gebruiken Linux. Die besturingssoftware draait echter wel op de eigenlijke, hardware-gebonden besturingssystemen van IBM, respectievelijk OS/390 (tegenwoordig z-VM) en OS/400, maar die fungeren slechts als partitie-beheerders voor de virtuele Linux-servers binnen een machine.
Volgens Peter McCaffrey, marketingdirecteur voor de z-Series, zijn deze nieuwe machines een uitvloeisel van de positieve reacties op IBM's Linux-marketing van vorig jaar. Daarbij positioneerde het bedrijf zijn mainframes als consolidatie-platform voor bestaande Unix- en Windows-serverwerk.

Kosten

"Klanten gebruiken daarbij Linux om de kosten verder omlaag te brengen." Om twijfelaars over de streep te trekken, rekent IBM lagere prijzen voor de Linux-systemen dan voor de reguliere uitvoeringen. Deze korting komt met name voort uit het niet gebruiken - en dus betalen - van licenties voor IBM's besturingssystemen. Later dit jaar wil IBM de Raptor-machine nog wel uitbrengen als regulier mainframe, dus mét het z/OS als het daadwerkelijke besturingssysteem.
IBM onthulde zijn nieuwe consolidatieservers op de Linuxworld-conferentie die deze week in New York plaatsvond. Concurrent Hewlett-Packard komt met soortgelijke machines. Het brengt twee nieuwe Linux-servers, de cc2300 en cc3300, op de markt voor het beheren van draadloze netwerken en website-hosting. Daarnaast heeft het een bestaande server, de x4000, opgewaardeerd en uitgerust met de Linux-distributie van Red Hat.
 

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2002-02-01T00:00:00.000Z Jasper Bakker
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.