Kiezen voor My SQL

Oracle, IBM en Microsoft moeten nog niet echt vrezen voor hun database-activiteiten, maar het My SQL-gebruik steeg vorig jaar wel gevoelig. Tot die conclusie komt marktonderzoeker Evans Data Corporation.

Volgens Evans' Database Development Survey zou het gebruik van My SQL voor het ontwikkelen van databases in het afgelopen jaar in ieder geval met meer dan 30 procent zijn gestegen. Ontwikkelaars laten zich bij hun keuze leiden door betrouwbaarheid, totale eigendomskosten (tco, total cost of ownership) en de mogelijkheid om een database in bestaande omgevingen te integreren. Dat resulteert in heel wat meer aandacht voor Linux, vooral vanwege het kostenplaatje.

Goede kwaliteit

Tegelijk stelt Reasoning - een Amerikaanse leverancier van geautomatiseerde software-inspectiediensten - dat de kwaliteit van de My SQL-code (My SQL 4.0.16) beter is dan die van commerciële software in het algemeen. My SQL zou circa 0,09 fouten per duizend lijnen code tellen, tegen zo'n 0,57 fouten gemiddeld in commerciële software. Dat dankt My SQL onder meer aan het 'peer review'-systeem, waarbij code door derden wordt uitgevlooid in een soort Darwiniaans verbeteringsproces.
De verspreiding van My SQL op verschillende platformen gaat dan ook gestaag door, met nu tevens een versie van het databasesysteem (versie 4.0, op te halen van http://www.mysql.com) onder HP-UX 11.i, op systemen met Intel Itanium 2. Zoals andere 64-bit processoren lenen ook de Itaniums zich bijzonder goed voor dataverwerking, mede door de mogelijkheid grote hoeveelheden werkgeheugen aan te wenden voor de opslag, indexering en verwerking van bedrijfsdata. Naast HP's Itanium 2-systemen draait My SQL ook onder HP-UX op andere HP-systemen, onder IBM AIX, Sun Solaris, verschillende Linux-distributies, Apple Mac OS X, Windows en Novell Netware. Versie 4.1 (ook te downloaden) is al gepresenteerd met ondersteuning voor Windows op Itanium 2-systemen.
Afgelopen jaar werd bovendien aangekondigd hoe My SQL verder zal worden voorzien van faciliteiten en functies die het databasesysteem ook op bedrijfsniveau bruikbaar maken. Overigens is wat dat betreft sprake van een 'rijdende trein', want een aantal leveranciers maakt in verschillende toepassingen al gebruik van My SQL als ingebed databasesysteem.< BR>
 
Guy Kindermans, Data News

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2004-01-23T00:00:00.000Z Guy Kindermans
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.