Dell koestert plannen voor Linux-server

Dell overweegt een lichte Poweredge-server met het freeware besturingssysteem Linux uit te brengen in de Verenigde Staten en Azië. Deze computer zou over ongeveer drie maanden op de markt verschijnen. Europa is vooralsnog niet aan de beurt.

"Onze roadmap voor hardware en besturingssystemen vermeldt voor de komende zes maanden nog geen Linux", vertelt productmarketingmanager Robin Kuepers van Dell Nederland. "We hebben al wel testen gedaan wat betreft de compatibiliteit met onze hardware en de ondersteuning daarvan. Maar dat is bedoeld voor klanten die zelf voor Linux kiezen. We zijn nog terughoudend over het adviseren van dat besturingssysteem, omdat we dan het gevaar lopen aansprakelijk te zijn voor alle aspecten." Kuepers verwijst naar bijvoorbeeld drivers van randapparatuur die zijn bedrijf niet levert.

Proefballon

Binnenkort laat Dell in de VS en Azië een proefballon op in de vorm van een Linux-server voor de groeiende markt van instapsystemen. Dit meldt Geoff Healey, server-directeur bij Dell voor de Aziatisch-Pacifische regio. Hij zegt dat Linux vanwege de gratis verkrijgbaarheid een aantrekkelijk alternatief is wanneer het aankomt op concurrentie met gesloten systemen waarvoor licentiegelden verschuldigd zijn. "Zoals Microsofts NT", aldus Healey.
"De echte concurrentie zit 'm in de onderkant van de servermarkt", aldus Healey. "Een goedkoop instapmodel met Linux zou een logische volgende stap zijn voor onze serverplannen." De directeur wil echter niet speculeren over het tijdstip waarop Dell een dergelijke strategie zou gaan voeren. "Iedereen vraagt nu naar Linux, maar die 'conversatie' is zeer tijdsgebonden. Ik denk dat er wel een plaats is voor dat besturingssysteem, maar niet als een groot, standaard platform. Gebruikers willen namelijk graag een hele organisatie achter zich hebben."  JB

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 1999-01-22T00:00:00.000Z Jasper Bakker
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.