Voorloper landelijk medisch dossier medio 2005 operationeel

Gezondheidshub in de maak

De tijdelijke voorziening waarmee artsen medische dossiers van patiënten op kunnen vragen, moet komende zomer klaar zijn. De aanbesteding voor het definitieve schakelpunt volgt later dit jaar.

  
Gert-Jan van Boven, directeur van Nictiz.
De nood om dit jaar een eerste versie van een landelijk verkeersplein voor medische dossiers te realiseren is hoog. "Als deze voorziening er niet snel komt, dan zit je over een jaar met zes verkeerstorens", zegt Gert-Jan van Boven, directeur van Nictiz (Nationaal ICT Instituut in de zorg). Eind vorig jaar meldde minister Hoogervorst in een brief aan de Tweede Kamer dat Nictiz de aanbesteding en invoering van deze infrastructuur gaat begeleiden. De afgelopen jaren hield deze organisatie zich bezig met de technische specificaties voor een landelijk medisch dossier.
Volgens Van Boven hebben inmiddels vijf bedrijven interesse getoond in het bouwen van het landelijk schakelpunt en de voorloper daarvan. Eén daarvan is de combinatie Gemnet-Uzorg. In de regio Utrecht heeft dit consortium de infrastructuur gebouwd voor een elektronisch patiëntendossier volgens de specificaties van Nictiz. Ook Getronics meldt bij monde van woordvoerder Hans van Voorde geïnteresseerd te zijn in de opdracht. Directeur Anil Jadoenathmisier van Lifeline zegt ook op de opdracht te gaan bieden. Vorig jaar oktober leverde dit bedrijf in opdracht van Nictiz een demosysteem op dat huisartsenposten toegang geeft tot een grote hoeveelheid patiënteninformatie.

Voorlopers

Volgens Van Boven zullen aan het tijdelijke schakelpunt niet meer dan vier tot vijf regionale zorgnetwerken deelnemen. "Het vergt nogal wat moeite om de medische informatie uit de regio via de verkeerstoren landelijk beschikbaar te krijgen. Dit uitzoekwerk is voor de koplopers weggelegd. Later kunnen andere regio's via deze referentieomgevingen het systeem invoeren", aldus Van Boven. Hij noemt Twente, Amsterdam (Ring Amsterdam), Rotterdam (Rijnmondnet), Utrecht (Uzorg), Delft/Schiedam (Gems) en Friesland (Gerrit) als mogelijke kandidaten voor deze voortrekkersrol. De tekst voor de opdracht van de tijdelijke voorziening is over zes weken rond. Hij sluit niet uit dat dit vanwege de omvang ook in een openbare aanbesteding uitmondt. "Iedereen wil graag dat deze voorziening er snel komt, maar het moet wel zorgvuldig gebeuren", aldus Van Boven.
Belangrijke hindernissen voor een landelijk medisch dossier waren tot nu toe een uniek nummer voor elke patiënt en de identificatie en autorisatie van zorgverleners. Zonder het unieke patiëntnummer zou de database met verwijzingen naar alle medische dossiers niet goed kunnen functioneren. Eind vorig jaar heeft de rijksoverheid aangegeven dat hier het volgend jaar in te voeren burgerservicenummer voor gebruikt gaat worden. Daarnaast is ook de digitale identiteit van zorgverleners geregeld, nu de uitvoeringsorganisatie van het ministerie van VWS Cibg (Centraal Informatiepunt Beroepen Gezondheidszorg) een smartcard klaar heeft voor zorgverleners. Met deze pas kunnen artsen elektronische documenten ondertekenen en toegang krijgen tot medische informatie.< BR>

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2005-01-21T00:00:00.000Z Sytse van der Schaaf
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.