Nieuwe J2EE-standaard vooral nuttig voor gebruikers

De lancering van J2EE 1.4 vond vorige maand zonder veel tamtam plaats. Hoewel leveranciers als BEA, IBM en Oracle niet direct plannen hebben om de nieuwe 'spec' in hun producten te implementeren, kunnen gebruikers er veel baat bij hebben, aldus analist Shawn Willett van Current Analysis.

In tegenstelling tot eerdere versies heeft de markt geen haast met het implementeren van de nieuwe standaard. Uitzondering is Sun, die op dit moment een J2EE 1.4 referentie-implementatie verscheept. Leveranciers als BEA en IBM hebben zelf zoveel extra functionaliteit aan hun applicatieservers toegevoegd dat de huidige J2EE-specs achterhaald zijn. Het conformeren van een product aan de nieuwste J2EE-standaard is voor veel gebruikers echter juist reden voor interesse, iets dat leveranciers goed in hun achterhoofd moeten houden. De nieuwe standaard bevat een aantal verbeteringen waardoor het leven van ontwikkelaars makkelijker wordt.

Probleemloze communicatie

Er is nu een standaardmanier om webservices vanuit Java-applicaties te bouwen. Leveranciers hebben gereedschappen om webdiensten vanuit EJB (enterprise java beans) te maken, maar JAX RPC 1.1 (Java api voor op XML gebaseerde 'remote procedure call') voorziet in 'servlet and stateless session endpoints' en bevat daarnaast het WS-I-profiel (Web Services Interoperability). Het resultaat is dat op Java gebaseerde webservices uitwisselbaar zijn en, misschien nog wel belangrijker, er zijn geen problemen met de communicatie tussen diensten gebaseerd op de J2EE 1.4-standaard.
Integratie gebaseerd op Java is nu realiteit. Java Connector Architecture 1.5 (JCA) is eindelijk verkrijgbaar, wat betekent dat ontwikkelaars a-synchrone/synchrone mogelijkheden kunnen inbouwen, alsmede bi-directionaliteit en aansluiting op JMS (Java Message Service). Hoewel sommige leverancies hun eigen mogelijkheden al hadden toegevoegd aan de incomplete JCA 1.0-standaard, is er nu dus een algemene standaard.

Standaarden

Vooral gebruikers met meerdere applicatieservers in het bedrijf kunnen profiteren van de nieuwe standaard en dan met name diegenen die applicaties via webdiensten of traditionele verbindingen integreren. Volgens Willett zouden gebruikers die dienstgeoriënteerde architecturen willen implementeren J2EE 1.4 als hoeksteen moeten nemen. In maart brengt Sun zijn Platform Edition van zijn Java System applicatieserver 8 uit. Het is waarschijnlijk dat open broncode-leveranciers zoals Jboss snel zullen volgen.
Willett waarschuwt leveranciers en gebruikers te letten op de samenwerking tussen BEA en IBM op het vlak van standaardisatie. Op dit moment werken zij aan drie nieuwe specs: Service Data Objects, een standaard programmeermodel, Work Manager for Application Servers, een standaard om vaststaande werktaken uit te voeren en Timer for Application Servers, een simpele api om een alarm te zetten. Gezien de invloed die beide bedrijven in deze markt hebben, is het redelijk om aan te nemen dat de standaarden worden overgenomen door het Java Community Process en uiteindelijk zelfs in nieuwe versies van de J2EE-standaard.< BR>

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2004-01-09T00:00:00.000Z Kim Loohuis
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.