IBM geeft Linux centrale rol

Versplinterde initiatieven verenigen en op elkaar afstemmen

IBM zet een nieuwe bedrijfsdivisie op voor het 'open source'-besturingssysteem Linux en het eigen AIX. Verder zal de computerfabrikant zijn gehele software-portfolio overzetten naar Linux. Hiermee neemt het bedrijf deze Unix-variant als officieel platform op in zijn productportfolio.

Dit kondigde IBM afgelopen maandag aan. Topman Irving Wladawsky-Berger krijgt de leiding over de nieuwe Unix-tak, die valt onder de algemene Server Group. Wladawsky functioneerde hiervoor als algemeen directeur van de Internet-divisie en was verantwoordelijk voor IBM's e-business-strategie. Zijn nieuwe sub-divisie krijgt de verantwoordelijkheid voor alle software-activiteiten op Unix-gebied. Dat omvat dus Linux, AIX alsook het hybride Monterey dat IBM samen met dochter Sequent en SCO ontwikkelt.

Sleutelpositie

Vorige week vrijdag stuurde senior vice-president Samuel Palmisano een memo aan IBM-president Lou Gerstner over de maandag onthulde uitbreiding van de Linux-strategie. De IBM-kroonprins ziet het platform als een belangrijke overgang in de technologie-wereld en wil dan ook de tot op heden fragmentarische Linux-initiatieven van de divisies binnen zijn bedrijf verenigen en op elkaar afstemmen.
"Bedrijven gebruiken Internet steeds meer om hun activiteiten te herzien. Bij de volgende generatie van elektronische handel zullen klanten in toenemende mate open standaarden eisen om interoperabiliteit tussen gescheiden platformen te garanderen. Linux zal hierin een sleutelpositie innemen", aldus Palmisano in zijn memo.

Overkoepelend

De topman verwijst naar de brede verscheidenheid aan computersystemen die IBM levert. Linux kan daarin een overkoepelende en bovendien verkoop-bevorderende rol spelen, meent Palmisano. Het IT-concern ondersteunt het 'open source'-besturingssysteem al op zijn PC-servers en werkt ook aan Linux-uitvoeringen voor zijn zware RS/6000-servers. Op die Risc-machines draait normaal gesproken het eigen AIX. IBM ontwikkelt zelfs een variant van Linux voor zijn S/390-mainframes, waarvan een bèta-versie reeds beschikbaar is op het Web.
Het bedrijf wil ook al zijn applicaties, hulpmiddelen en middleware geschikt maken voor Linux. Hierbij staat een hechte samenwerking met de 'open source'-gemeenschap hoog op de agenda. IBM wil namelijk eigen technologieën vrijgeven om de systeemsoftware te verbeteren. Het verhogen van de schaalbaarheid en het benutten van speciale hardware-eigenschappen voor onder meer beschikbaarheid zijn prioriteiten.

Onder één dak

Analisten reageren positief op deze verzwaring van IBM's Linux-strategie. Zij zien in deze wijziging een teken dat de computerreus sneller wil reageren op nieuwe trends en technologieën. Analist Dan Kusnetzky van onderzoeksbureau IDC zegt dat IBM meer heeft bijgedragen aan Linux dan willekeurig welke andere grote computerfabrikant. 'Het plan is om Linux en Unix samen te brengen onder één dak, dat is behoorlijk vooruitstrevend.'
Dit in tegenstelling tot bedrijven als Compaq en Hewlett-Packard die hun Linux-ondersteuning gefragmenteerd houden over verschillende productlijnen, oordeelt analist Bill Claybrook van marktonderzoeksfirma Aberdeen Research. Toch koestert een enkele analist ook twijfel of IBM niet te vroeg is met zijn nadruk op Linux.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2000-01-14T00:00:00.000Z Jasper Bakker