Achterkant Fusion nog duister

Oracle zegt in 2010 minstens even groot te zijn als SAP

Oracle ligt op schema met het ontwikkelen van het Fusion-product en gaat zijn gebruikers af om dit te vertellen. Toch is er nog onduidelijkheid over de inhoud van Fusion.

Vorige week lichtte Oracle zijn applicatieplannen en aankoopwoede toe op de bijeenkomst van de Oracle Applications User Group België (OAUG) in Brussel. Daar nam Karsten Roigk, vice president Market Strategy & Sales Support Emea, het gezelschap mee terug naar 2002. Oracle was toen al een decennium actief op de applicatiemarkt. “In 2002 begon de trend bij grote ondernemingen – onze markt als het om applicaties gaat – om hun platformen te consolideren. Daarbij hebben zij de neiging hun oog te laten vallen op de grootste aanbieders. Wij moesten wel een aantal leveranciers overnemen om in het spel te blijven.”

Het doel van dat spel is volgens hem nummer 1 te worden in de applicatiemarkt. Op dit moment is dat SAP met 21 procent marktaandeel, terwijl Oracle op 13 procent zit (cijfers van IDC). Roigk erkent dat het een zwaar gevecht zal worden. Toch verwacht hij in 2010 op zijn minst een even groot marktaandeel te hebben als zijn grootste tegenstrever, zo niet groter. “Wij hebben natuurlijk het voordeel dat onze producten op open standaarden zijn gebaseerd.”


Implementatie

Bij zoveel overnames ontstaat als vanzelf welke richting het bedrijf opgaat. Volgens Roigk valt de onrust daarover in de markt wel mee. Hij legt uit dat Fusion, het nieuwe platform waarin alle bestaande en aangekochte technologieën zijn verenigd, op schema ligt en in 2008 beschikbaar is. Oracle is op de helft en heeft nu het middleware-aspect van Fusion gereed.

Het is vice-voorzitter van OAUG-Nederland André Lafeber, werkzaam bij de TU Delft, echter nog niet helemaal duidelijk waar het heen moet met Fusion. “We hebben wel uitleg gekregen, maar de achterliggende gedachte blijft duister. Welk datamodel nemen ze bijvoorbeeld? Ik denk wel dat de grootste pijnpunten bij de gebruikers van PeopleSoft en JD Edwards liggen.”

Roigk benadrukt dat Fusion een ‘gewone’ upgrade vormt voor alle gebruikers binnen de Oracle-familie. “Alleen als je van alle nieuwe functionaliteiten wilt genieten, zal er wel sprake zijn van een nieuwe implementatie.” Hij voegt daar aan toe dat bestaande gebruikers van PeopleSoft en JD Edwards niet te vrezen hebben, omdat Oracle zich heeft verplicht erg lang ondersteuning te blijven geven. “Hoewel u natuurlijk niet kunt verwachten dat we na acht jaar een nieuw gerapporteerde bug gaan herstellen, tenzij daar zwaarwegende redenen voor zijn”, laat hij toch nog een deurtje open.

Op overnamepad

Oracle heeft de laatste twee jaar circa 20 miljard dollar besteed aan het opkopen van bedrijven, alle bedoeld om SAP op de applicatiemarkt te verslaan. Een overzicht:


Oktober 2004: toestemming van de Europese Commissie om PeopleSoft over te nemen, ERP-software.

Maart 2005: Oblix, toegangscontrole voor heterogene platformen.

Juni 2005: TimesTen, real-time databeheersoftware.

Juli 2005: ProfitLogic, analysesoftware voor retailers.

Augustus 2005: meerderheidsbelang in i-flex, maker van software voor banken.

September 2005: G-Log, software voor logistiekbeheer.

November 2005: Thor Technologies, cross-platform bevoorradingssoftware.

November 2005: OctetString: virtuele directory software.

December 2005: goedkeuring EC overname Siebel, crm-software.

Februari 2006: Sleepycat, en dan met name de open source embedded database Berkeley van dit bedrijf.

Februari 2006: HotSip, software voor telefonie-infrastructuren en SIP-applicaties.


Beoogde overnames:

Februari 2006: JBoss, middelware-specialist (open source).

Februari 2006; Zend, ontwikkeltaal voor het web.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2006-02-24T00:00:00.000Z Teus Molenaar
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.