Serie: Project Portfolio Management

Open source PPM-oplossingen bieden minder

Deel 7 en slot

Dit artikel delen:

Er bestaan ook heel wat PPM-oplossingen in de open sourcewereld. Die zijn minder uitgebreid dan de commerciële. We hebben er twee vrij uitgebreide bekeken, ]project-open[ voor algemeen zakelijke gebruik en RedMine, dat eerder geschikt is voor softwareontwikkelaars.

]project-open[

Het wat eigenaardig genaamde ]project-open[ is een webgebaseerde ERP- en projectbeheerapplicatie. Deze open source oplossing wordt onderhouden door een groep softwareontwikkelaars die voornamelijk in Spanje en Duitsland gevestigd zijn.

Functionaliteit

]project-open[ - projecten, financiële documenten

]project-open[ biedt projectbeheer met top-down en bottom-up projectplanning, resourcebeheer, projectopvolging, Gantt-kaarten, projectsjablonen en import van en export naar GanttProject en OpenProj. Ook omvat het ict-dienstenbeheer met een helpdesk, een configuratiebeheerdatabase en integratie met Nagios. Verder biedt deze oplossing timesheet-beheer en financieel beheer met het beheer van interne en externe kosten, facturatie, kostencentrale en financiële rapportage. Eveneens aanwezig zijn kennisbeheer en collaboratie met een bestandenbeheer, wiki, forum en een zoekmotor. Extra's zijn personeelbeheer met afwezigheden, vaardighedenbeheer en een geünificeerd personeeldossier. Ten slotte is er nog klantenrelatiebeheer met een geünificeerd klantendossier, e-mailcampagnes en -integratie, en voorverkoopondersteuning.

Ontwikkelingsschema

]project-open[ versie 4.0 is in volle ontwikkeling en staat op schema voor release in het najaar. De software is in feite een afsplitsing van OpenACS, een open source toolkit voor het bouwen van webapplicaties, en steunt voor elke nieuwe versie op de ontwikkeling van dat moederproduct. Bijgevolg zal ]project-open[ 4.0 gebaseerd zijn op OpenACS versie 5.5. Volgens de ontwikkelaars is het grootste verschil tussen hun product en RedMine (zie verderop) de financiële functionaliteit, inclusief controle en facturatie die wel in ]project-open[, maar niet in RedMine zit.

www.project-open.org
openacs.org

Redmine

Redmine - (issues) problemen, overzicht

Redmine is een open source webgebaseerde applicatie voor projectbeheer en bugopvolging. Het omvat een kalender en Gantt-kaarten om te helpen bij het visueel voorstellen van projecten en hun deadlines. Uiteraard ondersteunt het meerdere projecten. Redmine is een FOSS-oplossing (Free and Open Source Software) met geïntegreerde projectbeheervoorzieningen, probleemopvolging en ondersteuning voor meerdere versiecontroleopties. Bedrijfsprojecten die commerciële oplossingen onderzoeken, maar absoluut met een FOSS-oplossing willen werken, zouden Redmine nuttig kunnen vinden als alternatief voor commerciële methodologieën zoals Scrum en Agile, frameworks voor het beheren van complexe software-ontwikkelingsprojecten. Er is een demosite waar u Redmine kunt proberen (demo.redmine.org), maar die server is kennelijk zo overbelast dat hij zo goed als niet bruikbaar is.

Functionaliteit

Redmine is geschikt voor meerdere projecten met flexibele rollengebaseerde toegangscontrole. Het biedt een flexibel probleemopvolgingssysteem, Gantt-kaart en kalender, nieuws, document- en bestandenbeheer, RSS-feeds en e-mailmeldingen. Per project kunt u een wiki en forums instellen. Voorzien is ook in eenvoudige tijdsopvolging, met customvelden voor problemen, tijdingaven, projecten en gebruikers. Verder is er SCM-integratie (source code management: SVN, CVS, Git Mercurial, Bazaar en Darcs), ondersteuning voor meerdere LDAP-authenticatiesystemen, ondersteuning voor zelfregistratie door gebruikers en meerdere talen en ten slotte de mogelijkheid meerdere databases te gebruiken.

Ontwikkeling

Het ontwerp van Redmine is in belangrijke mate beïnvloed door Trac, een commercieel softwarepakket met gelijkaardige kenmerken. Redmine is geschreven met behulp van 'Ruby on Rails'. Het kan op meerdere platformen en met meerdere databases werken.

www.redmine.org

Eindconclusie

De keuze voor een PPM-suite zal afhangen van het vertrouwen van klanten in een bepaalde producent en hoeveel zij al geïnvesteerd hadden in andere producten van die producent. Als u specifiek een open source oplossing zoekt, is ]project-open[ de meest zakelijk georiënteerde. Redmine is interessanter voor softwareontwikkelaars.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Reacties

Bij mijn weten is Trac nog steeds een full open source project (zonder proprietary/commercial versie)

Zie http://trac.edgewall.org/

"Open source PPM-oplossingen bieden minder"

Is dat nu goed of slecht? Minder functionaliteit wil niet zeggen dat een toepassing minder bruikbaar is, het kan juist bruikbaarder worden omdat er minder ruis is.

En blijkbaar is er ook geen/onvoldoende behoefte aan extra functionaliteit, anders was het al wel toegevoegd.

Trac is inderdaad open source en geen commercieel product zoals hier wordt gesuggereerd.

Minder kan ook beter zijn. Open of closed source PPM, het gaat er om of het pakket voldoet aan jouw eisen / de bedrijfseisen en het effectief en efficiënt in te zetten is.
De reeds bij aflevering 1 genoemde PM-pakketten Microsoft Project en OpenProj voldoen meestal.

Het kunnen inzetten van PPM is een project op zich en moet terugverdiend worden. Ik heb voor een software-fabriek gewerkt waar PPM na een jaar nog niet goed draaide. Het was op zich een goed idee, maar werd onvoldoende door het management gedragen en is ook verkeerd ingevoerd. Het gevolg was een onvolledige centrale planning die achter liep en vele officieuze decentrale planningen en financiële calculaties die de werkelijkheid veel beter benaderden.

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2010-03-23T09:29:00.000Z Johan Zwiekhorst, Data TestLab
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.