Serie: High-end smartphones

High-end smartphones: Symbian en Linux

Deel 5

Dit artikel delen:

We testen twee Nokia-smartphones: de N900 die een versie van Linux draait en de N97 mini die Symbian als platform gebruikt. De N900 is vrij dik en zwaar, maar bevat enkele innovatieve features die hem tot een interessant compromis maken tussen een smartphone en een internettablet. De interface van de N97 mini vinden we in vergelijking met de concurrentie minder geslaagd, maar als je de Nokia S60 UI gewend bent, zal je daar wellicht minder over vallen.

Nokia N900

De Nokia N900 is niet groter dan een iPhone, maar wel meer dan dubbel zo dik en ook heel wat zwaarder. Het is een schuifmodel: onder het scherm zit een compact toetsenbordje verborgen met drie rijen wel heel erg kleine toetsen. De N900 is eigenlijk een internettablet met gsm-functie. Besturingssysteem is het op Linux gebaseerde Maemo 5 dat ook in Nokia's oudere internettablets zoals de N810 wordt gebruikt. Deze smartphone heeft 32 GB opslagruimte en 1 GB werkgeheugen. Daarnaast kun je ook nog een microSD-kaartje installeren. Het scherm is altijd in de landschapsrichting georiënteerd. Het draait alleen in de portretrichting als je de telefoonfuncties gebruikt. Het resistieve aanraakscherm heeft een diagonaal van 3,5 inch en een resolutie van 800 x 480 pixels. Het is erg helder en zelfs bij vol zonlicht nog goed leesbaar. In de zijkant zit een stylus. Je kunt deze 'gsm' dus op drie manieren bedienen: met de vingers, met de stylus en met het toetsenbordje. Optioneel is het ook nog mogelijk het virtuele toetsenbord te activeren.

De Maemo-interface is volledig pictogram-bestuurd. Er zijn vier schermen of desktops waarop je verschillende widgets kunt plaatsen. Dit is vergelijkbaar met de verschillende desktops die je krijgt bij de Android- en sommige Windows-smartphones in deze test. In de Maemo en Ovi-winkels vind je extra widgets. Vele daarvan zijn gratis. Met je vingers of met de stylus beweeg je door de schermen scherm. De pictogrammen zijn niet altijd even duidelijk. Het vergt wat studiewerk om met Maemo vertrouwd te raken. De beloning is er wel naar. De bediening is vlot en vooral heel snel. De interface is overzichtelijk en niet te druk. Dit is ook veruit de snelst reagerende en functionerende smartphone in deze test. Maemo kan vlot verschillende applicaties multitasken zonder merkbare vertraging. Het is ook heel simpel om draaiende applicaties weer te stoppen. De Maemo browser is gebaseerd op Mozilla Firefox en werkt erg vlot. Je krijgt ook volledige ondersteuning voor Adobe Flash 9.4, wat niet bij alle smartphones standaard het geval is. Ovi Maps is ook standaard geïnstalleerd en bovendien gratis. De autonomie valt mee voor dit type toestel (eigenlijk een Linux-minipc). Anderhalve dag autonomie met gemiddelde belasting is haalbaar, zelfs als je vrij veel de WiFi-verbinding gebruikt. Dit is wel alleen met de nieuwste firmware. In de praktijk zul je de batterij elke dag moeten bijladen.

Oordeel Nokia N900

 De N900 is vrij dik en zwaar, maar bevat enkele innovatieve features die hem tot een interessant compromis maken tussen een smartphone en een internettablet. Als je op zoek bent naar een 'pocketable' apparaat waarmee je zowel kunt bellen als intensief internetten, dan is de N900 zeker een waardevolle, en vooral erg goed presterende kandidaat.

+ goede prestaties
+ sterke multitasking
- relatief zwaar en groot
- ingewikkelde bediening

Info Nokia N900

 €509
80/100
Meer info: tinyurl.com/ndd6pr

Nokia N97 mini

Dit is de enige Symbian-gebaseerde smartphone in deze test. Het is een lichte en redelijk smalle schuif-gsm. Hij is heel wat compacter dan de gewone Nokia N97 en ongeveer een derde smaller, maar wel een derde dikker dan een iPhone. Het een 3,2-inch resistief aanraakgevoelig tft-scherm heeft een resolutie van 640x360 pixels. Het scherm zit op een soort draaimechanisme en schuift enkele graden schuin omhoog. Het scherm zit zich dan automatisch in landschapsrichting. Maar echt met tien vingers typen is onmogelijk op het piepkleine toetsenbordje. Er zijn trouwens maar drie toetsenrijen. Omdat toetsjes redelijk ver van elkaar zitten en ook een klein beetje omhoog staan kun je er toch vrij vlot met twee vingers (of duimen) op typen. Het schuivend draaimechanisme werkt helaas erg stroef. Het vergt enige oefening om het toetsenbord vlot van onder het scherm te voorschijn te toveren. Gelukkig kun je het scherm ook met je vingers bedienen. Het scherm is voldoende responsief en reageert beter op vingerbewegingen dan bijvoorbeeld het scherm van de originele N97. De pictogrammen van de Nokia S60 interface zijn echter redelijk klein. Ook staat alles erg vol. Scrollen in schermen die verschillende pagina's beslaan is daardoor vaak moeilijk. Meer dan eens activeerden we ongewild een pictogram tijdens het scrollen. Pas na enige oefening kregen we dit goed onder de knie.

Toch is de N97 mini een erg bekwame smartphone met heel wat functionaliteit in verhouding tot zijn omvang. Alles wat je van een slim mobieltje mag verwachten zit erin, tot en met synchronisatie met Exchange-servers. Het werkgeheugen is met 128 MB aan de krappe kant, maar Symbian lijkt daar geen last van te hebben: alles werkt vlot. De N97 mini heeft trouwens standaard 8 GB opslagruimte. Dat kun je nog uitbreiden met een microSD-kaartje van maximaal 16 GB. Je hebt ook toegang tot de Ovi app-winkel en gratis Ovi-navigatie met lokaal bewaarde kaarten voor Europa. Een handvol apps zijn al geïnstalleerd. Jammer genoeg gaat het om veel gevallen beperkte licenties en moet je betalen om ze te kunnen gebruiken. Zo kun je standaard Office-documenten bekijken. Wil je die met QuickOffice ook bewerken of creëren dan zul je eerst een licentie moeten kopen. De S60 webbrowser is bekwaam, maar kan toch niet de vergelijking doorstaan met Opera, Safari of de Android-browser. De bediening is in eerste beginsel verwarrend en het vergt wat studiewerk om met de werking vertrouwd te raken. De browser ondersteunt wel Flash Lite 3 en Flash Video. De De autonomie valt ondanks de kleine accu redelijk mee. We moesten de N97 om de twee à drie dagen herladen.

Oordeel Nokia N97 mini

 Dit is een compacte, maar eigenzinnige smartphone. We vinden de interface in vergelijking met de concurrentie (Android, iPhone, Windows) minder geslaagd, maar als je de Nokia S60 UI gewend bent, zal je daar wellicht minder over vallen. Het schuifmechanisme werkt te stroef.

+ compact
+ redelijk goede camera
- stroef schuifmechanisme
- verouderde interface

Info Nokia N97 mini

 €395,88
80/100
Meer info: tinyurl.com/ya886r5

Conclusie

De geteste smartphones hebben elk hun sterke en zwakke punten. Persoonlijk kiezen we voor de iPhone 3Gs vanwege zijn gebruiksvriendelijkheid, de HTC Touch HD2 door zijn prachtige scherm en sterke multimediamogelijkheden en de LG GW620 vanwege zijn snelheid en lage prijskaartje.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Reacties

Ik heb zelf deze telefoon en mijn vriendin, die de smartphones nog moet ontdekken, heeft hem ook.

Ik heb haar enkele dingen uitgelegd en ze is er laaiend enthousiast over. Dat terwijl ze niet eens alle features heeft ontdekt.
Er is inderdaad een beetje zelfstudie voor nodig, maar je kan deze "telefoon" dan ook helemaal naar eigen smaak inrichten.
Daarom vind ik de N900 ook veel beter dan de Iphone 3G S.

N900: ruim 2x zo dik als een iPhone en dan 3 rijen kleine toetsjes? M'n Google G1 van meer dan een jaar oud is net 2x zo dik en heeft 5 rijen kleine, maar prima te bedienen toetsjes.
Nokia lijkt een beetje de weg kwijt....

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2010-05-18T09:20:00.000Z Jozef Schildermans, Data TestLab
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.