ASolutions helpt voedselbanken met gratis administratiepakket

Maatwerksoftware met een goed verhaal

Maatsoftwareleverancier ASolutions in Krimpen aan den IJssel heeft landelijke bekendheid gekregen door de administratiesoftware die het maakte voor de Nederlandse voedselbanken. Het project is van groot belang voor het bedrijf, terwijl het met de geïnvesteerde uren niets verdiende. ‘Bij een recente aanbesteding hebben wij het kunnen inbrengen als voorbeeldproject’, zegt commercieel directeur Erwin Bretscher.

ASolutions is gevestigd in een kantoorpand op het bedrijventerrein Stormpolder in Krimpen aan de IJssel. Het pand ligt ingeklemd tussen het water van de Hollandsche IJssel en een van de grootste gevangenissen van Nederland. ‘Als collega’s wat te lang bij de auto blijven napraten op het parkeerterrein naast de gevangenismuur, staan er binnen de kortste keren drie busjes met beveiligers om te vragen wat zij precies van plan zijn. Het is hier extreem veilig’, lacht commercieel directeur Erwin Bretscher.

De maatwerksoftware-specialist is ontstaan uit de activiteiten van mede-eigenaar Rens Borman, die naast zijn werk als wiskundeleraar softwareapplicaties programmeerde voor gebruik in het onderwijs. Samen met zijn zoon Sven richtte hij in mei 1996 ASolutions op. Aanvankelijk leverde het bedrijf louter ondersteuning voor het ontwikkelen van maatwerkapplicaties op locatie bij de klant. Op een zeker moment koos het bedrijf voor het zelfstandig aannemen van softwareprojecten.

De eerste opdracht was het opzetten van een dossiermanagementsysteem bij SRK Rechtsbijstand. Daarna werd spoorwegmaatschappij NS als klant binnengehaald, waarvoor het kortingkaartsysteem werd opgezet. Na enkele jaren werd ook zoon Niels Borman mede-eigenaar van het bedrijf, dat nu zeventien man op de loonlijst heeft staan. Andere klanten zijn onder andere spoorbeheerder ProRail, Spirit Jeugdzorg en baggeraar Van Oord.

Legacy-problemen

ASolutions ontwikkelt applicaties in Java, .Net, Delphi, C en C++. Maar de onderneming lost ook legacy-problemen van klanten op. ‘Een van onze klanten had bijvoorbeeld een belangrijke applicatie die in huis was ontwikkeld door een medewerker in VB6. Toen het bedrijf naar Windows 2008 R2 migreerde, ontstonden problemen met de herinstallatie. Dat project hebben wij opgepakt’, vertelt Bretscher. Een andere klant kwam naar ASolutions met twee applicaties gebouwd in PowerBuilder 10.5. ‘Wij nemen het onderhoud over en adviseren over het overstappen naar een ander platform.’

De softwareleverancier heeft zelf een bescheiden omvang, maar vind zijn klanten in het midden- en grootbedrijf. Van de klanten komt 60 procent uit de zorg. Zo werkt ASolutions voor het Leids Universitair Medisch Centrum en het Sint Antonius Ziekenhuis in Utrecht. Tegenwoordig ontwikkelt het bedrijf ook apps en levert het applicaties inclusief hosting, zoals voor Dieetinzicht.nl.

Broncode

Als leverancier van maatwerksoftware heeft ASolutions geen eigen producten die het kan tonen. De intellectuele eigendom en de broncode van de geleverde software wordt altijd overgedragen aan de klant. Bretscher: ‘Wij hebben daardoor eigenlijk niets dat wij kunnen laten zien. Maar wij willen dat onze klanten uit vrije wil een volgende keer weer voor ons kiezen, niet omdat zij met handen en voeten aan ons gebonden zijn.’

Een project dat wel als voorbeeld bij het binnenhalen van nieuwe klanten kan dienen is de software die ASolutions ontwikkelde voor de Nederlandse Voedselbanken (www.voedselbank.nu). Het contact werd in 2006 gelegd toen de eigenaren door een vrijwilliger van een voedselbank in Amsterdam werd gevraagd eens naar de gebruikte software te kijken. ‘Zij werden geraakt door de schrijnende situatie waarin klanten van de voedselbank Amsterdam verkeerden. Een eerste reactie van een van de eigenaren was een vuilniszak met knuffels van zijn dochter te doneren voor kinderen die bij de voedselbank geregistreerd staan.’ Vervolgens besloot ASolutions de Amsterdamse voedselbank te helpen met de ontwikkeling van een administratie- en registratiepakket.

Licentiekosten

Op basis van open source software is een platform ontwikkeld, waardoor de vrijwilligersorganisatie geen licentiekosten hoeft te betalen. Aanvankelijk werd de oplossing van ASolutions na oplevering in juli 2007 alleen door de voedselbank in Amsterdam gebruikt. Daarna is besloten de software breder configureerbaar te maken, waardoor de applicatie geschikt werd voor landelijk gebruik. ‘Elke voedselbank kan de software inrichten volgens de eigen manier van werken. Sommige hebben bijvoorbeeld ook huisdierpakketten, andere organisaties willen huisdieren niet registreren. Zij kunnen het helemaal zelf inrichten.’

De afgelopen drie jaar zijn er circa 2500 manuren in het project gaan zitten. Dat is meer dan het aantal uren dat volgens de belastingregels jaarlijks aan onbetaalde projecten mag worden besteed. ‘Het project is mede mogelijk gemaakt door de Belastingdienst. Toen wij ontdekten dat aan het project te veel uren werden besteed, heeft de Belastingdienst dat door de vingers gezien. Anders hadden wij mogelijk een boete moeten betalen.’ Elke drie maanden brengt ASolutions een nieuwe release uit van de software.

Commerciële waarde

Toch vertegenwoordigt het liefdadigheidspakket ook een commerciële waarde. Omdat het bedrijf de intellectuele eigendom bezit, kan het als voorbeeldproject aan potentiële klanten worden getoond. ‘Bovendien is het een heel sympathiek project, wat veel waardering oogst. Je komt bij de klant met een goed verhaal’, vertelt Bretscher. Ook bij aanbestedingen legt het project gewicht in de schaal. ‘Bij een recente aanbesteding hebben wij het Voedselbank-project ingebracht, als voorbeeldproject. Dat werd geaccepteerd.’

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2012-11-26T10:08:00.000Z Johannes van Bentum
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.