Hollandse startups brengen zorginnovatie naar CES

Van slaaprobot tot chirurgenhoofdband

Vijftig startups exposeren op de Holland Tech Square tijdens CES 2019.

Een robot om sneller in slaap te vallen en data-analyses van functionele mri-scans. Twee voorbeelden van producten van Nederlandse startups die tijdens de Consumer Electronics Show (CES) in Las Vegas exposeren. Computable spreekt vier startups over hun (ict-)oplossing voor de zorgmarkt.

In totaal reisden vijftig Nederlandse startups, geselecteerd op meerdere thema’s, af naar Las Vegas. Zij leveren producten of diensten op het gebied van robotica, internet of things en kunstmatige intelligentie. Tien van deze jonge bedrijven zijn gespecialiseerd in de zorgsector. Computable spreekt met Braincarta, Crescent Vision, Somnox en Kepler Vision Technologies.

Data-analyse op functionele MRI-scan

Braincarta is gespecialiseerd in data-analyse. ‘Onze oplossing, Elonav, analyseert en interpreteert beelden van een functionele mri-scan. Het brengt belangrijke hersengebieden in kaart, wat neurochirurgen helpt om te bepalen welk hersenweefsel ze wel of niet kunnen verwijderen’, vertelt ceo Arnold Dijkstra. De analyse maakt het voor chirurgen makkelijker om moeilijke gevallen te opereren en bovendien wordt de operatietijd verkort. ‘Dit leidt tot een beter resultaat en verbetert de levenskwaliteit van de patiënt.’

‘We beschikken sinds de zomer van 2018 over alle benodigde certificeringen en zijn nu bezig met een commerciële uitrol’, vervolgt de directeur. Dat is dan ook de reden dat de startup exposeert tijdens CES. ‘We hopen de Amerikaanse markt te betreden. Dit doen we omdat hier innovaties sneller worden geaccepteerd dan in bijvoorbeeld Nederland. De klanten in de VS moet en uiteindelijk weer de deuren openen voor de Europese markt.’

De startup is in 2015 opgericht als een spin-off van het Universitair Medisch Centrum Utrecht en inmiddels gevestigd in de Bilt.

3D-visualisatie van operaties

Crescent Vision is uitgerust met twee camera's om operaties op te nemen

Een paar stands verderop pronkt Crescent Tech met een hoofdband uitgerust met twee camera’s om - op het hoofd van de chirurg - operaties te filmen. ‘Dit is ons meest recente ontwerp’, vertelt co-founder en ceo Samy Andary. ‘Crescent Vision filmt en bewaart operaties van chirurgen. De videobeelden moeten het medisch onderwijs naar een hoger niveau tillen. Nu kan alleen de coassistent meekijken tijdens een operatie. Door de operatie op te nemen, is dit meekijken toegankelijk voor meerdere studenten. En dat vanuit het kijkperspectief van een arts.’

De beelden worden vooralsnog intern opgeslagen op de hoofdband en als backup in een bijgeleverde box. De spin-off van TU Delft wil echter de videobeelden realtime uitzenden teneinde de communicatie tussen chirurgen onderling te verbeteren. Ook denkt het bedrijf na over de toepassing van kunstmatige intelligentie. Denk aan het automatisch samenvatten van langdurige operaties, of het automatisch anonimiseren van patiënt en artsen voor privacyredenen.

Wat brengt de startup naar Las Vegas? ‘We willen hier graag naamsbekendheid creëren en hopen in contact te komen met investeerders.’

Beter slapen met slaaprobot

Voor Somnox uit Delft is de CES niet nieuw. ‘Vorig jaar toonden we het prototype van onze slaaprobot op het Holland-paviljoen’, vertelt Julian Jagtenberg, oprichter van het bedrijf. ‘Het idee is drie jaar geleden ontstaan toen ik voor mijn minor aan de TU Delft via robotica aan een oplossing voor slaapproblemen werkte. Ik kwam met de Somnox Slaaprobot, een apparaat dat de menselijke ademhaling simuleert en rustgevende geluiden produceert. Patiënten nemen de rustige ademhaling van de robot over en ontspannen door de rustgevende geluiden. Dit helpt om sneller in slaap te vallen.’

Om tot de robot te komen, heeft Jagtenberg met zijn team twee jaar lang onderzoek gedaan naar het product en diverse prototypes ontwikkeld. Dat deed hij in samenwerking met 39 Europese zorginstellingen, waarvan 35 in Nederland, drie in Zweden en één in België. Hij vertelt erbij dat de robot in maart dit jaar op de markt komt. Goedkoop is de 'slaapverwekker' niet: consumenten moeten 599 euro neerleggen voor het apparaat. Deze is beschikbaar via Auping, maar ook via webshops zoals Coolblue en Bol.com.

Lichaamstaal analyseren

Ook Amsterdam is vertegenwoordigd in Las Vegas. Het gaat om de startup Kepler Vision Technologies. Het bedrijf heeft software ontwikkeld om lichaamstaal, houdingen en acties via videobeelden te analyseren. ‘Ons bedrijf is begin 2018 opgericht in samenwerking met de Universiteit van Amsterdam en de hoogleraren Kunstmatige Intelligentie Arnold Smeulders en Cees Snoek’, vertelt ceo Harro Stokman. ‘We focussen ons nu op de zorgsector. Via de videobeelden analyseren we het gedrag van ouderen. Bijvoorbeeld hoelang iemand zit op staat of er gegeten en gedronken wordt en of iemand zich aankleedt. Ook maken we inzichtelijk of iemand agressief gedrag vertoont.’

De software moet een antwoord bieden op de vergrijzende bevolking en de wens van ouderen om zolang mogelijk zelfstandig kunnen blijven wonen. Voor nu zit de startup nog in een testfase. ‘We zijn in gesprek met Nederlandse zorggroepen om een pilot uit te voeren. Tijdens deze proefperiode willen we een nulmeting maken van lichaamstaal. Het doel is om dan tijdens afwijkend gedrag een sms-bericht naar een relevant persoon te sturen’, aldus Stokman. Hij verwacht eind van 2019 het product op de markt te brengen.

CES 2019

De Consumer Electronics Show (CES) 2019 vond plaats van 8 tot en met 11 januari in Las Vegas. Het is één van de grootste techbeurzen wereldwijd met ruim 4.500 exposanten en 180.000 bezoekers.

Voor startups is het Eureka Park ingericht. Nederland zag zich hier vertegenwoordigd met vijftig startups op het Holland Tech Square. De aanwezigheid op de beurs stond in dienst van het contacten leggen met potentiële investeerders en klanten, maar ook distributeurs en partners.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2019-01-21T11:01:00.000Z Suzanne Martens
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.