Video: Menselijke navigatie realtime simuleren

Roland Geraerts, assistent-professor bij de faculteit Informatica en Computerwetenschap aan de Universiteit Utrecht, vertelt over een simulatiemodel voor menselijke navigatie.

‘Het is een grote uitdaging om tienduizend virtuele karakters te simuleren in realtime wanneer ze proberen om een botsing met elkaar te voorkomen. Hun omgeving bevat semantische informatie (bijvoorbeeld wegen en fietspaden), is driedimensionaal en kan dynamisch veranderen.’ In zijn presentatie laat Geraerts een algemeen raamwerk zien en hoe het efficiënt aangepast kan worden voor bepaalde omgevingen.

Omgaan met mensenmassa’s

Geraerts toont daarnaast hoe (groepen) mensen bewegen, botsingen vermijden en hun bewegingen coördineren op basis van hun karakterprofielen en semantiek. De simulaties vinden plaats in realistische omgevingen om de effectiviteit van de methodes te bestuderen. Ten slotte demonstreert Geraerts het softwarepakket dat dit onderzoek integreert.

De resultaten van het onderzoek kunnen volgens de assistent-professor gebruikt worden om te bepalen of festivals niet te druk worden, hoe mensenmassa het beste door een treinstation geleid kunnen worden, om vluchtroutes bij evacuaties te plannen en om veiligheidsdiensten te trainen.   

Campus Party - Digital - Menselijke navigatie real-time simuleren

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in
Vacatures bij Universiteit Utrecht

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2016-08-05T10:21:00.000Z Christel Dieleman
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.