Bedrijven kampen met deze twee obstakels in it

Vooral datasilo's zitten digitale transformatie in de weg

Horden

Wat zijn de grote hinderpalen van bedrijven als het gaat om hun digitale transformatie? De woorden die hierbij het vaakst vallen zijn: data en legacy.

Softwarebedrijf Workday ondervroeg wereldwijd 1.150 senior leidinggevenden (waaronder uit de Benelux) om inzicht te krijgen in het tempo van hun digitale transformatie en de grootste obstakels voor succes. De focus lag op bedrijfsdomeinen finance, hr en it, maar de bevindingen zijn met name van tel voor it.

Algemene conclusie is dat de bedrijfsbehoeften zich sneller ontwikkelen dan de technologie, processen en cultuur die nodig zijn om die behoeften bij te houden. Zo stelt 55 procent (48 procent in de Benelux) van de respondenten dat hun digitale strategie altijd of vaak wordt ingehaald door de bedrijfseisen. Bij de obstakels vielen deze twee it-klassiekers op.

Obstakel 1: Datasilo’s

"Het snel vergaren van uniforme data blijkt een uitdaging"

Dat was een bekommernis die vooral van tel was bij de financiële profielen in het onderzoek in opdracht van Workday. Meer dan de helft van de financiële leidinggevenden in hun studie stelt dat voor het versnellen van de cycli van planning, uitvoering en analyse, nieuwe technologie een van de belangrijkste elementen is om te helpen bij het integreren van data tussen verschillende systemen en het doorbreken van interne datasilo's.

Het snel vergaren van uniforme data blijkt evenwel nog een uitdaging. Zo geeft 64 procent (70 procent in de Benelux) toe dat het weken - of langer - duurt om aan het einde van een rapportageperiode resultaten te verkrijgen.

Overigens is dit pijnpunt van dat silo’s ook de it-sector bekend, en verwees Microsoft-ceo Satya Nadella er bijvoorbeeld naar tijdens zijn keynote op hun Build-ontwikkelaarsconferentie. ‘Vandaag worstelen ontwikkelaars nog te vaak met de silo’s die nog te vaak bestaan tussen databases, analytics en governance’, zo klonk het. Het is de aanleiding voor het uniforme data-platform, ‘Microsoft Intelligent Data Platform’, dat Microsoft er voorstelde. Ook andere software- en dataspecialisten zetten trouwens in op deze uniforme benadering van data vanuit de toepassingen

Obstakel 2: Legacy

Ook bij it-profielen ligt de uitdaging in het doorbreken van silo's om automatisering te stimuleren. Cio’s zijn, zo bevestigt het onderzoek van Workday, de sleutelspelers als het gaat om transformatie op basis van data. Al moeten zij afrekenen met de systemen die dit mogelijk moeten maken. Daarbij blijkt dat naast datasilo’s ook de bestaande legacy-systemen een behoorlijk obstakel vormen bij digitale transformatie.

In de praktijk blijkt dat de helft van de leidinggevenden in it (en 36 procent in de Benelux) moeite heeft het tempo bij te houden van service upgrades van de legacy=technologie binnen hun organisatie. 59 procent van de Benelux-managers (en een even groot aandeel wereldwijd) zegt dat het weken of maanden kan duren om een geautomatiseerd bedrijfsproces te veranderen.

Legacy blijkt hardnekkig, want ook een obstakel voor het gebruik van nieuwere technologieën of concepten. Zo stelt in het onderzoek dat slechts 42 procent van de it-leidinggevenden erop vertrouwt dat hun teams cloudtechnologieën kunnen inzetten, zonder dat legacy-systemen voor beperkingen zorgen.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Reacties

"Zo stelt 55 procent (48 procent in de Benelux) van de respondenten dat hun digitale strategie altijd of vaak wordt ingehaald door de bedrijfseisen."

Daar doe je als it-er niet zoveel aan..

Dat hangt er vanaf Dino, IT als costcenter of sparring partner lijkt me al een verschil te maken aangaande de aansluiting van de technologische voortuitgang op de bedrijfsprocessen. Dat er steeds vaker buiten de eigen perimeter gewinkeld wordt komt tenslotte ook wel een beetje doordat IT steeds de hakken in het zand zet als het om verandering gaat. Nu weet ik dat deze behoudendheid voortkomt uit een zorg voor zowel de beheer- als onderhoubaarheid maar als we kijken naar de beheersbaarheid van de kosten dan lijkt het gras bij de buren groener voor lammeren met vijf poten.

Obstakel 1: wel bijzonder dat de grootste data silo bouwer ter wereld dit predikt.

Hoewel… commercieel is het wel een handige… twee keer dezelfde Azure diensten (waaronder storage) verkopen – een keer voor de silo’s en dan nog eens voor de invulling van het “Microsoft Intelligent Data Platform”...

Hoef je zelf alleen de governance en compliance nog maar te regelen...

:-)

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2022-06-13T10:54:00.000Z William Visterin


Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.