door Witold Kepinski & Rik Sanders

PQR wil geen gekke dingen doen

Overheid legt jubilerend bedrijf geen windeieren

Ict-dienstverlener PQR uit De Meern bestaat dit jaar twintig jaar. Ooit begonnen als Digital-huis is het bedrijf uitgegroeid tot een stabiele middelgrote Nederlandse automatiseerder, gespecialiseerd in infrastructuurvraagstukken. De overheid is als klant ruim vertegenwoordigd. De naam PQR past in het rijtje ABC, KLM en XYZ. Alleen, het klinkt vertrouwd, maar het betekent niets.

‘De naam PQR staat nergens voor', vertelt directeur Ronald Schaap. ‘Oprichter Rolf van Gameren haalde zijn inspiratie uit het alfabet bij het zoeken van een bedrijfsnaam. Denk aan ABC of KLM. Alleen is PQR geen afkorting van iets.' Van Gameren begon in 1990 PQR als handelsfirma in gebruikte Digital-machines. Het bedrijf begon te groeien als leverancier van Digital-systemen met ondersteunende diensten. Dat werd later Compaq, dat Digital overnam in 1998, en nog later HP, dat Compaq in 2002 opslokte.

Maar Van Gameren wilde niet afhankelijk zijn van één merk en startte ook met de IBM-groep Combine. Via de overname van AS/400-specialist Venture/400 in 2000 werd deze tak versterkt. Toch stootte PQR in 2003 de IBM-activiteiten alweer af aan Brease. De markt zat niet mee en, stelt Schaap, 'twee van die grote merken onder één dak bleek toch niet zo handig om te combineren. Het kost ook veel tijd en aandacht om goede mensen te werven en opleidingen te regelen.'

Schaap, die zelf in 2000 bij PQR binnen kwam om de IBM/Combine-tak op te bouwen, stelt dat de relatie met HP nog steeds heel hecht is. Waar andere partners klagen over HP als concurrent, omdat dit bedrijf na de inlijving van EDS ook via zijn dienstenkant op een veel breder front omzet tracht binnen te halen, zegt de PQR-directeur hier geen last van te hebben.

Economisch

PQR levert aan zijn klanten server- en opslagsystemen met als infrastructuurspecialisaties consolidatie, virtualisatie en desktop- en applicatiebeschikbaarheid. Dat wordt gedaan met producten van onder andere HP, Microsoft, Netapp, Citrix en VMware. Het bedrijf heeft veel klanten in de overheidsector, die het binnenhaalt na aanbestedingen. Schaap: 'We winnen tenders door een goede en meest economische oplossing aan te bieden. Die bestaat uit producten en onderhoudsdiensten.'

De ict-dienstverlener doet mee aan de veelbesproken tender voor het leveren van opslag- en serversystemen aan het ministerie van Defensie. Waar andere partijen, zoals SLTN, afhaakten en schande spraken over de veel te hoge omzeteisen die Defensie in de aanbesteding stelt, zegt Schaap: 'Daar zal het ministerie wel zijn redenen voor hebben. Wij voldeden aan alle eisen.'

Overheid

PQR bedient de zakelijke markt - SNS Bank is bijvoorbeeld een belangrijke klant - maar meer dan vijftig procent van de omzet haalt de dienstverlener uit de publieke sector: gemeentes en provincies, de rijksoverheid, de zorg en het onderwijs. Afgelopen zomer sleepte PQR bijvoorbeeld een mooie opdracht in de wacht bij de Dienst Uitvoering Onderwijs, voorheen de Informatie Beheer Groep. Die laat zijn nieuwe werkplekken op basis van vdi (virtual desktop infrastructure) ontwerpen, leveren en bouwen door het bedrijf uit De Meern.

Een andere recente opdracht is die voor de Limburgse gemeente Venlo die in 2013 een nieuw stadskantoor betrekt. Daarvoor gaat PQR een schaalbare ict-infrastructuur leveren en installeren die bestaat uit een vdi-werkplekconcept (1200 werkplekken), een centraal opslagsysteem met backup en ondersteunende dienstverlening. PQR gebruikt hiervoor HP EVA-systemen en HP blade servers en VMware View 4.0 (voor het vdi-concept).

Top vijf

Tot de klanten uit de top 5 behoort het ministerie van Justitie. Daarvoor levert PQR al jaren via mantelcontracten server, opslag- en netwerkproducten. Ook de vtsPN, de it-club van de politie, en de gemeente Utrecht behoren tot de top 5, maar wie de andere twee partijen zijn, wil directeur Schaap niet prijsgeven. Hij zegt niet bang te zijn dat PQR te afhankelijk is van de non-profit sector. ‘Onze top vijf klanten daar zijn niet steeds dezelfde. Soms moeten we voor een klant een groot vernieuwingstraject uitvoeren. Dan komt zo'n klant gelijk in onze top vijf.' Wel merkt hij dat vanwege de economische crisis veel meer ict-partijen de overheidsmarkt hebben betreden, op zoek naar orders. Dat heeft geleid tot prijsdruk en lagere tarieven.

Autonoom

In de afgelopen twintig jaar heeft PQR zich ontpopt tot een stabiele middenmotor in de Nederlandse ict-branche. Even leek het erop dat oprichter Van Gameren in 2000 zijn bedrijf naar de beurs wilde brengen, maar na het knappen van de internetballon belandde dat plan in de ijskast.'Wij doen geen gekke dingen en focussen ons op een aantal kernactiviteiten. Daardoor groeien we op een beheersbare manier', zegt Schaap. De nadruk ligt op autonome groei, al sluit hij overnames niet uit. 'Momenteel denken we na over het opzetten van een cloud computing-aanbod. En wellicht dat we op termijn ook meer beheerdiensten gaan aanbieden. Maar het leveren van standaard softwareoplossingen, zoals Qurius of Databalk, zullen we niet doen. Dat past niet bij onze organisatie.'

Partijen als SLTN, Scholten Awater en SCC beconcurreren PQR bij het binnenhalen van opdrachten voor het leveren van server- en opslagsystemen. Voor de infrastructuurprojecten ondervindt de automatiseerder concurrentie van bijvoorbeeld Centric en Getronics.

Geen voetbalclub

PQR is als automatiseerder niet bekend bij een breed publiek. Dat hoeft ook niet, vindt Schaap. 'Belangrijker is dat onze naamsbekendheid bij de it-professionals groot genoeg is. Wij werven geen mensen die uit de schoolbanken komen, maar die al ervaring op de ict-markt hebben opgedaan. Bijvoorbeeld bij detacheerders of onze concurrenten.' Het sponsoren van een voetbalclub, zoals sommige automatiseerders doen, vindt Schaap voor PQR geen optie. 'Wij hebben er meer aan als we ons laten zien in de ict-branche met ons jaarlijks seminar en een vdi-check die we samen met Login Consultants hebben opgezet.'

Gebroken boekjaren

In het gebroken boekjaar 2007/2008 boekte PQR een omzet van 80,3 miljoen euro en een nettowinst van 5,8 miljoen euro. Er werkten toen honderd werknemers. Ten opzichte van 2006/2007 (omzet: 72,2 miljoen, winst: 4,3 miljoen euro) groeide de omzet met 11 procent, en de nettowinst zelfs met 35 procent.

In 2008/2009 werd met 115 medewerkers een omzet geboekt van 85 miljoen euro, vijf procent meer dan een jaar eerder. De winst lag met 4,2 miljoen lager dan een jaar eerder. In het afgelopen boekjaar 2009/2010, dat eindigde op 30 september, vallen de omzet en winst wat lager uit dan een jaar ervoor. De officiële cijfers zijn nog niet bekendgemaakt.

Als een van de weinige Nederlandse bedrijven hanteert PQR een gebroken boekjaar dat loopt van 1 oktober tot 30 september. 'Niet echt handig', vindt directeur Ronald Schaap, 'maar er is nu eenmaal ooit voor gekozen.'

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in
Vacatures bij Digital

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 2010-10-06T17:33:00.000Z Rik Sanders
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.